Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Nieuwe geneeskunde
image Home
image Overzicht
image Huidig onderzoek
image Nieuwe therapie
image Nieuwe technologieën
image Strategieën voor de toekomst
image Voor meer informatie
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image

Overzicht

Vaststelling van de diagnose van de ziekte

Gezondheidszorg slorpt momenteel bijna 10% op van alle overheidsuitgaven in de Europese Unie. Er zijn dringend nieuwe behandelingen nodig voor de voornaamste dodelijke ziektes – hartaandoeningen, beroertes en kanker – maar eveneens voor de chronische ziektes die samenhangen met ouderdom, zoals artritis, broosheid van beenderen en incontinentie.

Er zijn ook nieuwe geneesmiddelen nodig omdat er een alarmerende toename is van het resistentieprobleem, hetgeen een voorname oorzaak is bij het falen van klassieke therapieën. Resistentie tegen chemotherapie is een ernstige hinderpaal bij de behandeling van kanker. Microben (virussen, bacteriën, schimmels, parasieten) worden evenzeer in toenemende mate resistent tegen anti-microbiële middelen die al jaren gebruikt worden. Een groot aantal van de bestaande behandelingen zijn doeltreffend, maar deze veroorzaken onaangename bijwerkingen, zijn erg duur of vervelend om toe te passen.

Het voorschrijven van de juiste behandeling

Wellicht zal de meest belangrijke bron voor nieuwe medicijnen voortkomen uit kennis over de werking van levende cellen. Er kunnen nieuwe genen worden binnengebracht in levende organismen zoals bacteriën, schimmels of planten die dan op hun beurt farmaceutische stoffen produceren. Vele huidige onderzoeken zijn gericht op een beter begrip en een herstelling van de slecht werkende genen, alsook van de biologische functies die door deze genen gecontroleerd worden.

Met haar Vijfde Kaderprogramma heeft de Europese Commissie zwaar geïnvesteerd in drie basisdomeinen van onderzoek naar gezondheidszorg: nieuwe behandelingen, betere diagnostische instrumenten en middelen ter preventie van een slechte gezondheid. De EC koestert coöperatief onderzoek tussen academische instellingen, private ondernemingen (waaronder KMO's) en financiële investeerders doorheen Europa – in samenwerking met de rest van de wereld.

Het programma voor Levenskwaliteit van het Vijfde Kaderprosgramma (1998-2002) levert fondsen voor sleutelacties en voor algemeen onderzoek naar de verbetering van de gezondheid. In het volgende Kaderprogramma (2002-2006) is er 2,6 miljard € voorgesteld voor onderzoek naar genetica en biotechnologie voor gezondheid, alsook voor veiliger voedsel en de veiligere inschatting van gezondheidsrisico's.

Top

 
  1 2 3 4 5 6
Nieuwe geneeskunde