Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
ITER 
grafisch element Home
grafisch element Overzicht
grafisch element Voordelen
grafisch element ITER
grafisch element Samenwerking
grafisch element Lokatie
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

ITER...

ITER wordt een tokamak die 500 miljoen watt (MW) fusievermogen kan produceren gedurende 10 minuten. ITER wordt 30 maal krachtiger dan JET, en is qua grootte vergelijkbaar met toekomstige commerciële fusiecentrales. Het ITER-project geeft wetenschappers voor het eerst de mogelijkheid om een brandend plasma te bestuderen, waarbij het plasma wordt verwarmd door interne fusiereacties, in plaats van door externe verhittingsbronnen. Tijdens het ITER-project zal de technologie, die nodig is om van kernfusie een veilige en milieuvriendelijke energiebron te maken, worden gedemonstreerd en verder ontwikkeld.

De kennis die in het ITER-project zal worden verzameld, zal worden gebruikt voor het ontwerp en de bouw van een eerste demonstratie-elektriciteitscentrale, DEMO genaamd. ITER is daarom de cruciale volgende stap om het doel van fusie als energiebron te bereiken.

ITER is ontworpen om tienmaal meer energie te produceren dan nodig is om het plasma te verwarmen en in stand te houden. In ITER worden systemen getest voor verhitting, bijsturing, diagnostiek en onderhoud op afstand, die allemaal nodig zijn in toekomstige fusie-elektriciteitscentrales. In ITER worden ook systemen getest die verontreinigingen en het geproduceerde helium uit het plasma halen, en het plasma van brandstof voorzien.

... en daarna

Tal van componenten die in ITER getest worden, zullen ook worden gebruikt in de demonstratie-elektriciteitscentrale DEMO. Naast de bouw van ITER zal ook onderzoek naar geavanceerde materialen bijdragen aan de technologische oplossingen die nodig zijn voor DEMO en voor toekomstige fusiecentrales.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5
grafisch element