Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
ITER 
grafisch element Home
grafisch element Overzicht
grafisch element Voordelen
grafisch element ITER
grafisch element Samenwerking
grafisch element Lokatie
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Voordelen

Voordelen van kernfusie

Op aarde zal de brandstof voor een fusiecentrale bestaan uit twee vormen (isotopen) van waterstof: deuterium en tritium. Elke liter water bevat 33 milligram deuterium. Als al het deuterium in een liter water wordt gefuseerd met tritium, levert dat een hoeveelheid energie op die het equivalent is aan 340 liter benzine! Op aarde komt tritium nauwelijks voor, en daarom wordt het in een fusiecentrale gemaakt uit lithium, een licht en veel voorkomend metaal. De brandstofvoorraden voor fusie zijn vrijwel onuitputtelijk.

Omdat fusie geen kettingreactie is, kan de reactie niet uit de hand lopen. Fusie is dus inherent veilig: het afsluiten van de brandstoftoevoer is voldoende om het fusieproces snel te stoppen. De brandstoffen deuterium en lithium zijn onschadelijk. Het tussenproduct tritium is radioactief, maar wordt in de centrale gemaakt zodat voor het dagelijks functioneren van de centrale geen transport van radioactieve brandstoffen nodig is. Fusie produceert geen broeikasgassen, en geen langlevend radioactief afval. Als energiebron kan fusie op grote schaal en continu energie produceren.

Tokamak-technologie

Om kernfusie tot stand te brengen, moet een mengsel van deuterium en tritium worden verhit tot een temperatuur van 150 miljoen graden. Bij zulke hoge temperaturen ontstaat een elektrisch geladen gas dat plasma wordt genoemd. Om te zorgen dat het hete plasma de wand niet raakt (het zou daardoor te veel afkoelen) en lange tijd op de juiste temperatuur blijft, wordt het in een donutvormig vat bij elkaar gehouden door krachtige magneetvelden, en vervolgens met verschillende methoden verhit.

De machine waarin dit gebeurt heet een tokamak. De tokamak (een ingenieuze magnetische kooi, waarin hoogenergetische plasma’s kunnen worden opgeslagen) werd in de jaren ‘60 in Moskou ontworpen. Het hart van ITER is ook een tokamak.

Europese expertise

Europa speelt al 50 jaar een leidende rol in het wereldwijde fusieonderzoek.

Het volledige Europese programma voor kernfusieonderzoek wordt gecoördineerd door de Europese Commissie. Het onderzoek wordt op Europees niveau gefinancierd door Euratom (een onderdeel van het Kaderprogramma voor Onderzoek), en op nationaal niveau met eigen bijdragen van de lidstaten en Zwitserland. Om de coördinatie en de continuïteit van het onderzoek te verzekeren, bestaan er langetermijncontracten tussen Euratom en de nationale partners.

Deze gezamelijke aanpak op Europees niveau heeft het mogelijk gemaakt dat alle landen uit de EU kunnen bijdragen en deelnemen aan het grootste en meest succesvolle fusie-experiment ter wereld: JET (de Joint European Torus). Het ontwerp van ITER is gebaseerd op dat van JET.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5
grafisch element