BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing.
 
European Flag    Europa Graphic element De Europese Commissie Graphic element OnderzoekGraphic elementWhat is Europe doing?
Wat doet Europa?

Kanker

Terug Inhoudsopgave Verder
Terug Inhoudsopgave Verder

Graphic elementDe feiten

KankerWanneer iemand je vertelt dat je kanker hebt, is dat een schokkende en beangstigende ervaring, maar in veel gevallen houdt dit niet meer, zoals 20 jaar geleden, automatisch een doodvonnis in. Van veel soorten kanker kennen we nu de oorzaak en we kunnen ze veel beter herkennen en behandelen.
In heel Europa wordt elk jaar bij ongeveer 160.000 vrouwen borstkanker geconstateerd, maar meer dan 70% van hen is vijf jaar later nog springlevend. Voor andere soorten kanker - b.v. van de alvleesklier, de long en de maag - zijn de overlevingskansen echter laag. Kanker kost nog steeds levens en veroorzaakt nog steeds veel leed. Ook in de 21e eeuw blijft deze ziekte een grote uitdaging voor de geneeskunde.

Graphic elementDe acties

KankerEuropa heeft centrale installaties die kankeronderzoekers helpen hun tijd en geld optimaal te benutten. Het gegevenscentrum van de Europese organisatie voor het onderzoek naar en de behandeling van kanker (EORTC), dat al sinds de oprichting in 1978 door de Commissie wordt gesteund, is een centraal punt voor teams die nieuwe behandelingen voor kanker testen. Het centrum geeft advies over de opzet van proeven en het beheer van gegevens en helpt groepen bij het presenteren en publiceren van hun resultaten. De European Cancer Resources Bank kweekt levende cellen van een enorm aantal verschillende soorten kanker en levert deze met behulp van een catalogus aan onderzoekteams in heel Europa.
Communicatienetwerken tussen onderzoekers, ziekenhuizen en huisartsen zorgen voor een snelle en effectieve verspreiding van kennis en maken ook nieuwe soorten onderzoek mogelijk. Een heel Europa omvattend project om clustervorming bij gevallen van kinderleukemie te onderzoeken verzamelt statistische gegevens van een groot geografisch gebied om na te gaan of deze clusters door het toeval, door virusinfecties of door blootstelling aan iets in het milieu worden veroorzaakt. Een ander project dat afhankelijk is van Europese samenwerking, zoekt naar manieren om darmkanker, een van de belangrijkste dodelijke kankers in Europa, te voorkomen.
Borstkanker - Preventie en erfelijkheid
Door vrouwen op borstkanker te screenen kan de ziekte in een vroeg stadium worden opgespoord. Dit is voor elke vrouw belangrijk, maar vooral voor vrouwen bij wie veel borstkanker in de familie voorkomt. Sinds 1992 heeft een groot door de EG gefinancierd onderzoekproject onderzocht wat het risico op borstkanker is voor vrouwen die draagster zijn van het BRCA1-gen.

Kanker

De European Cancer Resources Bank - Een databank met cellen
De European Cancer Resources Bank heeft het aantal zeldzame kankercellijnen opgevoerd en beschikt nu over kankercellen van verschillende leden van dezelfde familie: een onschatbaar hulpmiddel voor onderzoekteams die erfelijke kanker bestuderen.


Vechten tegen leukemie
Kinderleukemie kan nu heel goed met moderne geneesmiddelen worden behandeld. Europese onderzoekers proberen mogelijke milieufactoren op te sporen die wellicht clusters van leukemiegevallen kunnen veroorzaken.

Kanker

Behandeling van kanker met neutronen
Vier groepen van tien patiënten, allemaal met een bijzonder kwaadaardige hersentumor, worden met een nieuwe vorm van bestraling behandeld. Deze eerste klinische proef met boor-neutronenvangsttherapie (BNCT) is het resultaat van tien jaar samenwerking tussen de beste specialisten van Europa. Deze stap vooruit op het gebied van de radiotherapie is mogelijk gemaakt door de technische en wetenschappelijke steun van het Gemeenschappelijk centrum voor onderzoek (GCO) in Petten (Nederland).

 
Terug Inhoudsopgave Verder
Terug Inhoudsopgave Verder
  Graphic element Zoekfunctie Top