Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Fusie-energie
Graphic element Home
Graphic element Energie en kernfusie: uitdagingen voor de toekomst
Graphic element Het Europees fusieonderzoeksprogramma
Graphic element Onderzoek naar kernfusie
Graphic element De wetenschap achter kernfusie
Graphic element ITER – De Volgende Stap
Graphic element Langetermijnstrategie
Graphic element Voor meer informatie
   
image image
Graphic element Andere thematische projecten

 

image

Langetermijnstrategie

Commerciële energie

De oorspronkelijke planning voor de productie van fusie-energie voorziet de commerciële opwekking ervan binnen 50 jaar. Na ITER worden er nog 2 generaties experimentele machines voorzien: 

  • DEMO moet de volledige reactortechnologie gaan demonstreren en voor de eerste keer grote hoeveelheden elektriciteit produceren via kernfusie 
  • PROTO moet een prototype worden van een krachtcentrale, waarin alle overige technologische verbeteringen zijn aangebracht en die aantoont dat commerciële stroomopwekking mogelijk is.

De snelle weg naar fusie

Een recente studie van deskundigen heeft een ‘snelle’ aanpak opgesteld om de technische haalbaarheid van fusie-energie in de 25-30 jaren na de start van ITER aan te tonen. Om hierin te slagen, moeten in het onderzoek een reeks stappen worden gezet, zoals het gezamenlijk opstarten van IFMIF in het kader van de internationale samenwerking, terwijl een aantal voor DEMO geplande technologietesten moeten worden geïntegreerd in ITER. Daar moet dan één DEMO/PROTO-experiment op volgen om een geloofwaardig prototype van een energieproducerende fusiereactor te creëren.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6 page 7