Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Forensische Wetenschap
Graphic element Home
Graphic element Achtergrond
Graphic element De Europese aanpak
Graphic element Onderzoek in actie
Graphic element EU bijdrage tot de forensische wetenschap
Graphic element Uitdagingen en vooruitzichten
Graphic element Voor meer informatie
   
image image
Graphic element Andere thematische projecten

 

image

Onderzoek in actie

Eurodetector – detecteert valse bankbiljetten

In de aanloop naar de invoering van de euro in 2000 verwachtte Europol – het Europese politiecoördinatieplatform – een golf van valse eurobiljetten en munten. Nieuwe, ondertussen wijd verspreide computer- en printtechnologieën dragen bij tot een groeiende dreiging van valsmunterij. Gelukkig werden er bij het ontwerp van de euro diverse beveiligingselementen ingebouwd, zoals een apart watermerk of een foliehologram. Bovendien werden speciale tactiele eigenschappen en machinaal leesbare kenmerken toegevoegd.

Met de steun van de Unie levert het Eurodetector project aan mensen die geld verhandelen een bedrijfszeker systeem dat niet alleen valse bankbiljetten detecteert, maar ook baar geld telt en identificeert. Jean-Paul Vacandare van het Franse ‘Contrôle et Traitement des Monnaies Sécurité’ schrijft het succes van het project toe aan deze Europese samenwerking.

“Samen met onze partners hebben we nieuwe en uiteenlopende ideeën kunnen uitwerken en testen”, aldus Jean-Paul Vacandare. Het resultaat daarvan, de valse biljettendetector met magnetisch resistente sensor, bundelt alle kenmerken van een marktwinnaar. Daarom zouden ook kleine handelaars in Europa erover moeten kunnen beschikken om fraude op het verkooppunt te helpen opsporen.

Nite-Crime – Natuurlijke isotopen en spoorelementen in criminalistiek en “environmental forensics”

Criminelen worden alsmaar inventiever in het afschermen van hun sporen. Forensische wetenschappers moeten dus steeds waakzamer zijn. Een nauwkeurige identificatie van de oorsprong van materialen, zoals een scherf glas, een kogel of een verfschilfer kan in de forensische wetenschap van onschatbare waarde zijn. Maar laboratoria die zorgen voor de chemische analyse van dergelijke niet-organische materialen hanteren uiteenlopende normen en hebben een verschillende aanpak. Hun werk wordt extra bemoeilijkt door het ultrakleine formaat van het beschikbare monster, vaak net genoeg voor één enkele analyse, maar onvoldoende voor een aantal bevestigingstests.

Een netwerk van 12 leden – waaronder instellingen voor forensische wetenschap, chemische laboratoria en andere onderzoeksorganisaties in Europa, Australië en de VS – werd opgericht in het raam van het Europese onderzoeksprogramma. Het project is bedoeld om gesofistikeerde chemische analysetechnieken (massaspectrometrie) te ontwikkelen voor de identificatie van de oorsprong van minuscule fragmenten van inerte materialen. Hun werk zal helpen bewijzen voorleggen die de onweerlegbare link leggen tussen een individu en een misdaadgebeuren.

Forensische wetenschappen op de plek van de misdaad

In een moordzaak waarbij de politie vreest dat een lichaam naar een andere plek is verhuisd, wordt er een beroep gedaan op forensische wetenschappers om het minerale debris op lichaam of kleding te analyseren. Door het minerale afval van de fragmenten op twee sites te vergelijken, kan men bewijzen of een lichaam op beide plaatsen is geweest. Nieuwe massaspectrometrische technieken – die laserablatie en andere afscheidingsmethoden combineren – worden gepromoot door het EU-gesponsorde Nite-Crime project en bieden aan forensische wetenschappers de mogelijkheid om onweerlegbare bewijzen aan te reiken aan de hand van uiterst kleine monsters.
 

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6
Onderzoek in actie