Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Overstromingen
Graphic element Home
Graphic element Het tij stoppen
Graphic element Waarschuwen is water schuwen
Graphic element Duurzaamheidsmodellen
Graphic element Doorslaggevende momenten
Graphic element De verdediging van Praag
Graphic element Voor meer informatie
   
image image
Graphic element Andere thematische projecten

 

image

De verdediging van Praag

Praag behoort tot de mooiste sites en culturele hoofdsteden van Europa. Het historische centrum van de oude Tsjechische stad prijkt op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In de zomer van 2002 bedreigden de zwellende rivieren honderden jaren van architecturaal erfgoed in de Tsjechische hoofdstad. De schade van deze toch wel verwoestende overstroming kon veel erger zijn geweest.

Het Crisiscomité van de Stad Praag was het zenuwcentrum voor de noodoperatie. DHI, een door de EU gesteunde Deense onderzoeksorganisatie, gebruikte haar krachtige MIKE 11 software – de ontwikkeling ervan nam zo’n 20 jaar in beslag – om vitale en accurate voorspellingen over het gedrag van de rivierstromen te doen.

Deze vooruitstrevende technologie voor het in model brengen van regenval en overstromingen waarschuwde de overheid voor gevaarzones en zorgde ervoor dat 200.000 mensen konden worden geëvacueerd en dat de oude stad van nog meer schade kon worden gevrijwaard.

Noodhelpers gebruikten innoverende en milieuvriendelijke beschermingstechnologieën bij de overstromingen. Ze reden mobiele overstromingsmuren in staalaluminium aan om de vloed te stoppen. Er liggen plannen klaar voor zes of meer mobiele barricades voor de bescherming van lagergelegen stadsdelen.

Met de steun van de EU implementeert de Tsjechische overheid waterbeheersstrategieën op de lange termijn om de impact van toekomstige overstromingen te minimaliseren. De beleidsmakers zoeken, net zoals hun collega’s in de rest van Europa, naar een aangepaste aanpak van het overstromingsbeheer, zoals de heraanleg van overstromingsgebieden en de afbouw van stedelijke gebieden met hoge risico’s.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6