Belangrijke juridische mededelingen
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
BESCHERMING TEGEN KERNSPLIJTING EN STRALING
+ Home
+ De energie-uitdaging
+ Duurzame kernenergie
+ Oplossingen voor het afval
+ Veilig nu, veilig in de toekomst
+ Het publiek beschermen
+ Training en O&O-infrastructuur
+ Technologieplatform: de te begane weg
image image
Bullet
image

Oplossingen voor het afval

In de afgelopen jaren is Europa het met elkaar eens geworden over het beste technische alternatief voor het opruimen van het afval: diepe geologische opslagplaatsen. Onderzoek uitgevoerd door Euratom heeft aangetoond dat deze benadering uitvoerbaar en veilig is. Een nog lopend onderzoek bekijkt de toepassing van de techniek en de daarbij behorende technologie.

Bovendien vinden er studies plaats over het scheiden van het langst actieve en gevaarlijkste afval en hoe dit om te zetten in minder schadelijk materiaal. Deze „partitioning en transmutation? (P&T) (deling en transmutatie-) technologieën zouden de tijd dat radioactief afval geïsoleerd moet worden voordat het schadeloos is aanzienlijk kunnen reduceren.

De sociale wetenschappen zijn ook een belangrijke focus van onderzoek. Bijvoorbeeld: hoe kan de maatschappij meer betrokken worden bij de besluitvormingsprocessen gerelateerd aan controversiële projecten, zoals het opruimen van radioactief afval.

Source: SKB, Sweden

Onder de grond

Het Esdred-project houdt zich bezig met de ontwikkeling van de technologie en de techniek om diepe geologische opslagplaatsen te bouwen en te exploiteren. Het onderzoek omvat ondergrondse activiteiten zoals het transport van de afvalvaten en het afsluiten en dichtgooien van de opslagruimte. De NF-PRO en Funmigprojecten bestuderen de belangrijkste fenomenen van het ondergrondse (opslag-)milieu.
http://www.esdred.info
http://www.nf-pro.org
http://www.funmig.com

Kennis over actinide-elementen is essentieel bij alle aspecten van de nucleaire brandstofcyclus. Het ACTINET6 Network of Excellence garandeert dat de Europese faciliteiten en expertise behouden blijven en uitgebreid worden.
http://www.actinet-network.org

Naar boven

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6 page 7
illustration