BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing.
 
European Flag    Europa Graphic elementDe Europese CommissieGraphic elementOnderzoekGraphic elementWhat is Europe doing?
Wat doet Europa?

Vulkaanuitbarstingen

Lees meer over EU-onderzoek in verband met vulkanische activiteit

Terug Inhoudsopgave Verder
Terug Inhoudsopgave Verder

Graphic elementDe feiten

Graphic elementIn 1991 ontwaakt na vier eeuwen slaap de Pinatubo op de Filippijnen. Dit betekent de hevigste vulkaanuitbarsting van de twintigste eeuw: bijna duizend doden, een miljoen ontheemden en een enorme schade.
Het Europees continent telt zo'n 100 vulkanen, waarvan er 30 op het grondgebied van de Europese Unie liggen, die de afgelopen 10.000 jaar actief zijn geweest. In Griekenland en Italië hebben zich sinds de zestiende eeuw 140 uitbarstingen voorgedaan. Wat gebeurt er als deze vulkanen plotseling uit hun slaap ontwaken, zoals op de Filippijnen gebeurd is?
Van alle natuurrampen maken vulkaanuitbarstingen misschien wel de meeste indruk, omdat ze zo plotseling gebeuren en tot een kettingreactie leiden: puin dat uit de krater wordt geslingerd, lavastromen, giftige gassen die vrijkomen, aardschokken enz.


Graphic elementWat er gedaan wordt

Graphic elementEen hevige uitbarsting in Europa zou heel ernstige gevolgen hebben voor de bevolking en het milieu. Het is natuurlijk niet mogelijk zo'n ramp te voorkomen. We kunnen een uitbarsting echter wel steeds nauwkeuriger voorspellen, zodat we alle nodige maatregelen kunnen nemen om mensenlevens te redden en de materiële schade zo veel mogelijk te beperken.
De belangrijkste uitdaging voor onderzoekers is een beter inzicht te krijgen in vulkanische processen en de voortekenen van een uitbarsting op tijd te signaleren. Daarbij is het een voordeel als een aantal wetenschappelijke benaderingen wordt gecombineerd. Ook moeten er gestandaardiseerde meettechnieken worden ontworpen om vergelijking tussen verschillende soorten vulkanen te vergemakkelijken.
De Europese aanpak zorgt op dit gebied voor een flinke extra impuls. Er worden verschillende onderzoeksprojecten gesteund, waarbij de nadruk ligt op de regio's waar de risico's het grootst zijn.

De Piton de la Fournaise op het eiland Réunion
Deze vulkaan domineert het Franse eiland Réunion en is een van de actiefste ter wereld. Het Europese onderzoek om inzicht te krijgen in de mechanismen van de recente uitbarstingen van deze vulkaan is van vitaal belang voor de veiligheid van de inwoners van het eiland en biedt de vulkanologen een uitgelezen mogelijkheid om hun kennis te verrijken.

Graphic element

De Teide op de Canarische eilanden
Deze vulkaan is nog steeds actief en is met zijn top van 3.718 meter de hoogste van Europa. Kan er op het eiland Tenerife een ramp gebeuren? Er wordt onderzoek gedaan om de risico's te kunnen meten in verband met een magmakamer die zich binnen deze vulkaan bevindt.

De Vatnajökull in IJsland
De Commissie geeft ook steun aan onderzoek buiten de grenzen van de Unie: de vulkaan Vatnajökull die verborgen ligt onder de grootste gletsjer van Europa. De onderzoekers berekenen de gevolgen van een uitbarsting voor het smelten van het ijs en de klimaatschommelingen in de Atlantische Oceaan. Ironisch genoeg viel de start van dit project in oktober 1996 samen met een grote vulkaanuitbarsting, die de wetenschappers een unieke gelegenheid bood voor een analyse uit de eerste hand.

Graphic element

De Etna op Sicilië
De Etna is de indrukwekkendste en actiefste vulkaan in de Europese Unie en vormt dan ook een ideaal laboratorium voor toponderzoek. Hier worden niet minder dan vier projecten met subsidie van de Europese Commissie uitgevoerd. Daarbij worden de verschillende seismische verschijnselen rond de vulkaan geanalyseerd, wordt het magma bestudeerd, worden computersystemen opgezet voor de beoordeling van de risico's en worden de observatie-instrumenten op verschillende punten verbeterd.

Het Griekse eiland Santorini
De vulkaan van Santorini ligt midden in een keten van eilanden in het zuiden van de Egeïsche zee in Griekenland. Sinds 1950 "slaapt" deze vulkaan, maar de deskundigen kunnen niet uitsluiten dat er nog eens een magma-uitbarsting komt. Dit zou een bedreiging vormen voor de veiligheid van de 10.000 inwoners en de vele toeristen die in de zomer op Santorini verblijven. Dankzij de financiële steun van Europa kunnen onderzoekers heel betrouwbare observatiesystemen opzetten.

 
Terug Inhoudsopgave Verder
Terug Inhoudsopgave Verder
  Graphic element Zoekfunctie Top