Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Onderzoek ten bate van personen met een handicap
Graphic element Home
Graphic element Achtergrond
Graphic element De Europese aanpak
Graphic element Ondersteuning door O&O
Graphic element Onderzoek in actie
Graphic element Uitdagingen en vooruitzichten
Graphic element Voor meer informatie
   
image image
Graphic element Andere thematische projecten

 

image

Onderzoek in actie

In de Europese Unie (EU) heeft ongeveer een persoon op tien een of andere handicap. Ontdek hoe onderzoek naar informatietechnologieën (IT) sociale integratie en toegankelijkheid voor alle leden van de samenleving bevordert.

WAI-DA – Initiatief voor webtoegankelijkheid en Design for All

De snelle groei van het internet heeft grotendeels te maken met zijn grote toegankelijkheid voor miljoenen gebruikers wereldwijd. Toch blijft een maatschappelijke groep uitgesloten. Over de hele wereld hebben meer dan 750 miljoen mensen – 50 miljoen in Europa alleen – een of andere handicap. Het web kan hen een waaier aan mogelijkheden bieden om hun socio-economische integratie te verbeteren. Het is om die “e-Insluiting” dat het WAI-DA-project in de eerste plaats draait.

Doel van het project is het Web Accessibility Initiative (WAI) van het World Wide Web Consortium (W3C) in een Europese context te plaatsen en webdesigners aan te moedigen om het Design for All-concept in het achterhoofd te houden bij het ontwikkelen van sites. Webmanagers, beleidsmakers en ambtenaren krijgen onderricht over de voordelen en functies van het WAI.

De globale doelstelling van dit project, dat voor bijna 400.000 euro Europese steun geniet, is de wereldwijd erkende WAI-richtlijnen te promoten en op die manier de toegankelijkheid van het internet, van bij het ontwerp van webpagina's, in de hele Unie te verbeteren.

GUIDO – Ondersteunend mobiliteitssysteem op basis van vooruitstrevende robotica en kunstmatige intelligentie

Oudere mensen met een verminderde mobiliteit en met gezichtsstoornissen ervaren grote moeilijkheden om zich te verplaatsen. Dat kan tot gezondheidsproblemen voor de persoon in kwestie leiden, en stijgende kosten voor de gezondheidszorg en sociale zekerheid voor de samenleving met zich meebrengen. GUIDO, het eerste “geleidehek” ter wereld, is net een loophek, maar maakt gebruik van robotica om ouderen en slechtzienden een zekere vorm van onafhankelijkheid, plezier en lichamelijke fitheid te bieden.

Het toestel maakt gebruik van laser- en sonarsensoren, die de onmiddellijke omgeving scannen en oriëntatiepunten en obstakels herkennen. Die informatie wordt vervolgens aan de gebruiker doorgegeven door middel van spraakberichten en automatische sturing. Ondanks zijn bijzonder gesofistikeerd mechatronisch systeem, is het toestel gemakkelijk en intuïtief te bedienen, zodat de gebruiker zijn werking snel onder de knie heeft. GUIDO kwam wereldwijd onder de aandacht en werd bekroond omwille van zijn potentieel om de levensstijl van mensen met mobiliteits- en gezichtsproblemen te verbeteren.

Tegenwoordig wordt GUIDO door het in Ierland gevestigde bedrijf Haptica op de markt gebracht. De technologie werd oorspronkelijk met EU-steun ontwikkeld door teams uit Griekenland, Ierland, Zweden en het VK, in overleg met gebruikers, verzorgers en dokters. 

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6