Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Diabetes
grafisch element Home
grafisch element Overzicht
grafisch element Kinderen: een risicogroep
grafisch element Onderzoek naar een remedie voor type 1 diabetes
grafisch element De wetenschap van gezond leven - het EXGENESIS-project
grafisch element Toekomstperspectieven
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Onderzoek naar een remedie voor type 1 diabetes

‘Type 1’ diabetes vertegenwoordigt ongeveer 5-10 % van alle diabetesgevallen en komt vooral voor bij kinderen en adolescenten. In tegenstelling tot type 2 diabetes, waarbij het lichaamsgewicht meestal een rol speelt, treedt type 1 diabetes op wanneer het eigen immuunsysteem van het lichaam de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Type 1 diabetici moeten dagelijks insuline-injecties krijgen. Een gezond dieet en actieve levensstijl zijn van vitaal belang om complicaties op lange termijn te voorkomen.

Thans worden diverse onderzoekslijnen gevolgd die een dieper inzicht beogen in de oorsprong en pathologie van type 1 diabetes en in zijn oorzakelijke cellulaire en moleculaire mechanismen.

De TONECA Coordination Action brengt 28 vooraanstaande Europese kenniscentra bijeen met expertise in klinisch en experimenteel type 1 diabetesonderzoek en bundelt de beste technische vaardigheden, innovatieve methoden en uitgebreide onderzoekstrategieën.

De weg vooruit

Dit uniek partnerschap is een belangrijke troef voor Europa en de wereld, het ondersteunt en bevordert diepgaand onderzoek en technologische ontwikkelingsinitiatieven die de ontwikkeling van een remedie voor type 1 diabetes beogen. Specifieke onderzoeksterreinen omvatten:

  • afsterfmechanismen van de alvleeskliercellen;
  • de impact van milieufactoren op de gen-gebaseerde regulatie en progressie van type 1 diabetes;
  • het gebruik van bestaande en nieuwe diermodellen om moleculaire mechanismen te ontleden en
  • de rol van het cellulair immuunsysteem in de pathogenese van type 1 diabetes.

De TONECA-partners vertegenwoordigen elf EU-lidstaten en menen dat het project een verschil kan uitmaken, dat het op een dag misschien de mogelijkheid kan bieden de onderliggende oorzaken van type 1 diabetes te ontdekken en nieuwe targets voor preventie, diagnose en behandeling te identificeren.

www.mh-hannover.de/institute/clinbiochemistry/toneca/index.html

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5
grafisch element