Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Diabetes
grafisch element Home
grafisch element Overzicht
grafisch element Kinderen: een risicogroep
grafisch element Onderzoek naar een remedie voor type 1 diabetes
grafisch element De wetenschap van gezond leven - het EXGENESIS-project
grafisch element Toekomstperspectieven
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Kinderen: een risicogroep

In de EU is het aantal personen met overgewicht en obesitas sterk gestegen. De oorzaak hiervan ligt in de toename van een sedentaire levensstijl en eetgewoonten met een hoog gebruik van vetten, suikers en zout. Kinderen in het bijzonder zijn een risicogroep. Onderzoek wijst uit dat in de EU een op vijf kinderen met overgewicht kampt. Thans telt de EU 14 miljoen kinderen met overgewicht en 3 miljoen met obesitas. Verder worden jaarlijks nog eens 400 000 kinderen door overgewicht getroffen.

Er bestaat een duidelijke correlatie tussen de sterke toename van obesitas en ‘type 2’ diabetes. Type 2 diabetes wordt gekenmerkt door insulineresistentie waarbij de lichaamscellen onvoldoende reageren op de aanwezigheid van insuline. Vrijwel 90-95 % van diabetici lijden aan type 2 diabetes.

Hoe meer een persoon weegt hoe groter het risico is dat hij/zij type 2 diabetes ontwikkelt. Het causaal verband is hier niet duidelijk maar excessief vetweefsel lijkt insulineresistentie en dus ook het glucosegehalte te verhogen.

De grootste uitdagingen voor zowel kinderen als volwassenen die met diabetes leven omvatten het toedienen van insuline-injecties, een goede bloedglucoseregulatie en een gezond dieet.

Onderzoek in actie: De strijd tegen obesitas en type 2 diabetes

Wanneer een persoon met chronisch overgewicht kampt, interpreteert zijn lichaam een verminderde voedselinname als een bedreiging voor zijn overleving waarbij het zijn stofwisseling verlaagt en energie opslaat voor het behoud van de lichaamssamenstelling. Het gaat zijn bestaande energiereserves dus op een ‘ingestelde waarde’ verdedigen.

Het EU-gefinancierd DIABESITY-onderzoeksproject beoogt voor de behandeling en preventie van obesitas nieuwe targets te identificeren en te bekrachtigen om deze ingestelde waarde te reguleren. In het bijzonder via onderzoek van de menselijke genen bij personen met obesitas trachten de onderzoekers nieuwe genenkoppelingen met obesitas en lichaamssamenstelling te ontdekken.

www.eurodiabesity.org

Op 15 mei 2005 gaf de Europese Commissie het startsein voor het ‘Platform on Diet, Physical Activity and Health’

ec.europa.eu/health/ph_determinants/
life_style/nutrition/platform/platform_en.htm

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5
grafisch element