Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Diabetes
grafisch element Home
grafisch element Overzicht
grafisch element Kinderen: een risicogroep
grafisch element Onderzoek naar een remedie voor type 1 diabetes
grafisch element De wetenschap van gezond leven - het EXGENESIS-project
grafisch element Toekomstperspectieven
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Overzicht

Diabetes in perspectief

De ziekte die medisch bekend staat als diabetes mellitus, vormt wereldwijd een groeiende bedreiging voor de menselijke gezondheid en het welzijn. Diabetes wordt gekenmerkt door abnormale niveaus van de bloedsuikerspiegel en treft naar schatting zo'n 150 tot 200 miljoen personen. De EU-25 alleen telt zowat 19 miljoen diabetespatiënten terwijl wordt aangenomen dat daarnaast bij een groot aantal personen met diabetes de ziekte nog niet werd vastgesteld. Veel mensen hebben jarenlang diabetes zonder het te weten, tot zij de symptomen ervan herkennen.

De meest voorkomende vormen van diabetes worden veroorzaakt door een verlaagde insulineproductie of door insulineresistentie. Insuline is een alvleesklierhormoon dat de suikers in het bloed naar de lichaamscellen voert. Door een deficiënte insulinewerking hopen de suikers in het bloed zich op en veroorzaken vasculaire aandoeningen. De symptomen omvatten dehydratie, vermoeidheid en misselijkheid terwijl op lange termijn complicaties kunnen optreden zoals hartziekten, nefropathie, retinopathie en blindheid, neuropathie en het risico van amputatie.

Leven met diabetes

Bij de behandeling van diabetes zijn het inzicht en de deelname van de patiënt van wezenlijk belang omdat de bloedsuikerspiegel doorheen de dag varieert en moet worden gecontroleerd. Een gezonde levensstijl, een aangepast dieet en beweging zijn een absolute noodzaak.

De Europese Unie streeft ernaar de versnippering van het Europees onderzoek te beperken en wetenschappelijke expertise te bevorderen. Deze brochure vestigt de aandacht op enkele Europese projecten die beogen een bijdrage te leveren in de strijd tegen diabetes.

Etymologie

De oude Grieken hebben het woord ‘diabetes’ uitgevonden, een combinatie van hun woorden voor ‘sifon’ en ‘zoet’. ‘Mellitus’ betekent ‘honing’ in het Latijn. Het gebruik van ‘diabetes mellitus’ steunt op de observatie dat diabetici overmatig urine met een hoog glucosegehalte produceren die bijen en vliegen aantrekt.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5
grafisch element