Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
De Europese strijd tegen obesitas
grafisch element Home
grafisch element Achtergrond
grafisch element Preventie
grafisch element Genetica
grafisch element Obesitas bestrijden
grafisch element Acties in de toekomst
grafisch element Bijkomende info
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Obesitas bestrijden

Tijd voor actie

Meerdere regeringen over heel Europa hebben obesitas uitgeroepen tot een van Europa’s meest dringende uitdagingen op het vlak van volksgezondheid, in het bijzonder voor kinderen. Personen met een chronisch overgewicht lopen het risico te maken te krijgen met een aantal ernstige gezondheids- en zelfs sociale gevolgen, en hun levenskwaliteit kan ernstig verstoord worden.

Obesitas is geen ziekte, maar het verhoogt het risico, naarmate iemands gewicht toeneemt, om een groot aantal ernstige ziekten te ontwikkelen, waaronder hartaandoeningen, hoge bloeddruk, beroertes, ademhalingsaandoeningen, artritis en bepaalde types kanker. Ook het grote aantal mensen in Europa dat diabetes van het type 2 ontwikkelt, wordt toegeschreven aan de obesitasepidemie.

Platform voor verandering

Deze snel om zich heen grijpende crisis deed experts en politici alarm slaan. De EU speelt een belangrijke rol bij deze uitdaging, ondermeer via het beleid inzake voedselveiligheid, volksgezondheid, onderwijs, interne markt, onderzoek en landbouw.

Om dit probleem dat overal in de Unie oprukt aan te pakken, lanceerde de Europese Commissie het Europees Platform voor Actie met betrekking tot Dieet en Fysieke activiteit (European Platform for Action on Diet and Physical Activity). Dit platform verenigt op Europees niveau vertegenwoordigers uit de voeding, handel, catering en reclame, alsook consumentenorganisaties en NGO’s uit de gezondheidssector.

Het kostenplaatje van obesitas

In tal van Europese landen slokt obesitas 5 % op van de uitgaven voor volksgezondheid. Het vijfjarenproject Lipgene wil een bijdrage leveren tot het terugdringen van de economische en sociale kost. Hiervoor onderzoekt het mogelijkheden om het Metabolisch Syndroom door een aangepast dieet te vermijden. Het project onderzoekt bij volwassenen hoe de verschillende vetten uit de voeding interageren met de natuurlijke genetische verschillen tussen mensen. Verder gaat men na hoe nieuwe plantaardige oliën de kans op het ontwikkelen van het Metabolisch Syndroom kunnen verminderen. Het project brengt een multidisciplinair netwerk samen van wetenschappers van 25 labo’s die in verschillende disciplines gespecialiseerd zijn.

www.lipgene.tcd.ie

Tieners klaarstomen voor een gezond volwassen leven

Omwille van het grote aantal (lichamelijke) veranderingen op korte tijd is de adolescentie een van de meest complexe periodes van ons leven. Deze biologische spurt naar de volwassenheid heeft ook een groot aantal implicaties op lange termijn. Dit betekent dat keuzes met betrekking tot voeding en levensstijl op deze kwetsbare leeftijd de rest van het leven kunnen beïnvloeden. Voor het eerst in Europa biedt HELENA vergelijkbare gegevens over het werkelijke eetpatroon, de voedingsvoorkeuren en de fysieke activiteit bij Europese jongeren, zowel jongens als meisjes. Het zal deze informatie gebruiken om voor jongeren een programma met betrekking tot levensstijl te ontwikkelen, net als nieuwe, gezonde levensmiddelen.

www.helenastudy.com

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6
grafisch element