Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
De Europese strijd tegen obesitas
grafisch element Home
grafisch element Achtergrond
grafisch element Preventie
grafisch element Genetica
grafisch element Obesitas bestrijden
grafisch element Acties in de toekomst
grafisch element Bijkomende info
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Genetica

Het metabolisch proces begrijpen

Het obesitasprobleem is niet zo eenvoudig als het lijkt. Een groot aantal factoren speelt een rol waardoor het al te eenvoudig zou zijn om te stellen dat een gunstig gewicht bekomen kan worden door een evenwicht te zoeken tussen de inname van voedsel en fysieke activiteit.

Dit is gedeeltelijk het gevolg van het feit dat we de complexe mechanismen in ons lichaam niet volledig begrijpen en omdat iedereen op een andere manier reageert op voeding en lichaamsbeweging. Bovendien weten we niet precies in welke mate iemands neiging om zwaarder te worden het gevolg is van een natuurlijke aanleg of opvoeding en voeding.

Staat het in de genen geschreven?

De EU ondersteunt een aantal baanbrekende onderzoeken waarbij men de link probeert te vinden tussen obesitas, voeding en genetische voorbestemdheid, en waarbij men nagaat of er een genetische link bestaat om risicogroepen te identificeren.

De Europese Unie ondersteunt tevens onderzoek naar de manier waarop ons lichaam voedsel metaboliseert en het omgaat met de verschillende types voedsel. Met deze kennis kunnen we diëten op punt stellen en leren we meer over de voedingswaarde van producten.

Aanleg of opvoeding

Naarmate de obesitascrisis onrustwekkende proporties aanneemt, komt er ook een debat op gang waarbij men zich afvraagt in welke mate overgewicht het gevolg is van iemands genen of zijn dieet. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, werd het DiOGenes-project (Dieet, Obesitas en Genen) opgestart waarmee men de interactie onderzoekt van genen en voeding bij de ontwikkeling van obesitas. Het DiOGenes-project is de “breedst opgezette studie naar de bestanddelen van een dieet en de genetische en gedragsfactoren die gewichtstoename beïnvloeden?.

www.diogenes-eu.org

Wederom de link tussen voeding en genen

Hebben sommige mensen meer aanleg voor obesitas dan anderen? Dat is een vraag die het NUGENOB-project wil beantwoorden. Het wil ons inzicht geven in de wisselwerking tussen de inname van vet en genetische variaties en functies. De studie doet onderzoek bij obese en slanke vrijwilligers van acht Europese steden. Na het onderzoeken van hun gewoontes inzake voeding en levensstijl, schrijft NUGENOB de deelnemers speciaal ontworpen vetrijke en -arme diëten voor. Het gaat na hoe hun lichamen hierop reageren en of er een verband bestaat met een genetische voorbestemdheid voor obesitas.

www.nugenob.com

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6
grafisch element