Banner Kutatás Fontos jogi nyilatkozat és nyelvek
   
Kapcsolat   |   Keresés az EUROPA szerveren   
Küzdelem az elhízottsággal szemben Európában
grafikai elem Home
grafikai elem Háttér
grafikai elem Megelőzés
grafikai elem Genetika
grafikai elem Küzdelem az elhízás ellen
grafikai elem Jövőbeni intézkedések
grafikai elem További információk
   
image image
grafikai elem Egyéb tematikus projektek

 

image

Genetika

A metabolikus gépezet megértése

Az elhízás problémája nem olyan egyszerű mint amilyennek tűnik. Annyira sok tényező játszik benne szerepet, hogy nem állítható fel egy egyszerű egyenlet, amely alapján a súlykontroll egyedül a táplálékbevitel és a tevékenység egyensúlyát jelentené.

Ezt részben az okozza, hogy még nem ismerjük teljes mértékben a szervezetünkben működő komplex mechanizmusokat, és mindenki másképp reagál az ételre és a tornagyakorlatokra. Továbbá azt sem tudjuk pontosan, hogy az egyén hízási hajlama inkább alkati okokra vagy táplálkozási okokra vezethető-e vissza.

A génekben van megírva?

Az EU számos olyan úttörő jellegű kutatási törekvést támogat, amelyek az elhízás, a táplálkozás és a genetikai felépítés közötti kapcsolatot próbálják megérteni, és hogy létezik-e genetikai kapcsolat a kockázati csoportok felismerésére.

Az Európai Unió által támogatott kutatás továbbá azt vizsgálja, hogy testünk milyen módon metabolizálja az ételt, és hogyan dolgozza fel a különböző típusú táplálékot. Az ilyen jellegű tudás segíthet az étrend és az ételek táplálékértékének megismerésében.

Természet kontra táplálkozás derékbőségünk tekintetében

Mivel az elhízottság-krízis ijesztően nagy méreteket ölt, vita van kialakulóban arról, hogy mindez mennyire köszönhető az étrendnek, illetve mennyire van a génekbe írva. A kérdés megvilágítása érdekében a DIOGenes (Diet, Obesity and Gene [Étrend, elhízottság és gén]) projekt az elhízás kialakulása szempontjából a gén-táplálék interakció hatásait vizsgálja. „A súlygyarapodást befolyásoló étrendi összetevők és a genetikai, viselkedési tényezők jelenleg legátfogóbb vizsgálatát? hajtja végre.

www.diogenes-eu.org

Morfondírozás az étrend és a gének közötti kapcsolatról

A NUGENOB projekt azt a kérdést próbálja megválaszolni, hogy egyes emberek miért hajlamosabbak a hízásra, mint mások. Célja, hogy jobban megértsük a zsírbevitel és a genetikai variációk és funkciók közötti interakciót. Nyolc európai városból származó elhízott és sovány önkénteseket tanulmányoz. Étrendbeli és életstílusbeli szokásaik tanulmányozását követően a NUGENOB speciálisan kialakított magas és alacsony zsírtartalmú étrenddel látja el a résztvevőket. Megfigyelik testük étrendre adott válaszait, és hogy ez kapcsolódik-e az elhízáshoz vezető genetikai hajlamhoz.

www.nugenob.com

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6
grafikai elem