Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
De Europese strijd tegen obesitas
grafisch element Home
grafisch element Achtergrond
grafisch element Preventie
grafisch element Genetica
grafisch element Obesitas bestrijden
grafisch element Acties in de toekomst
grafisch element Bijkomende info
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Preventie

Preventie, het beste dieet

Aankomen is een stuk eenvoudiger dan afvallen, wat maakt dat voorkomen veel beter is dan genezen. Preventie start met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Daarbij komt nog dat onze moderne levensstijl, zowel op het werk als tijdens de vrije tijd, leidt tot een zittend leven, terwijl ook onze voeding rijker geworden is naarmate onze welvaart toenam. Overal in Europa neemt de overheid gezondheidsinitiatieven om burgers, en kinderen in het bijzonder, aan te zetten tot gezond eten en een actievere levensstijl.

Het metabolisme

Om obesitas te vermijden, moeten we beter begrijpen hoe ons eetpatroon, lichaamsbeweging en metabolisme onderling interageren, niet enkel voor de bevolking in zijn geheel, maar ook voor specifieke subgroepen.

Op deze manier kunnen er specifieke diëten en oefenprogramma’s uitgewerkt worden, alsook oplossingen gezocht voor anderen die door een genetische voorbestemdheid of gewoonweg onvermogen, problemen ondervinden om de overtollige, mogelijk gevaarlijke, kilo’s kwijt te raken.

Je bent wat je moeder eet

Moeders weten instinctief dat hun eigen voeding tijdens de zwangerschap, alsook de voeding van baby’s en peuters, vitaal is voor de groei en welzijn van hun kinderen. Wellicht zijn sommigen onder hen zich ook bewust van het feit dat de voeding tijdens de eerste levensfase ook de gezondheid en mogelijkheden van hun kinderen op volwassen leeftijd zal beïnvloeden. Recente studies onderbouwen dit standpunt. Een studie toonde aan dat een betere voeding en een beter gewicht tijdens de eerste levensjaren leidt tot een sterke daling van de bloeddruk op volwassen leeftijd. Het EARNEST-project waarbij wetenschappers uit 16 landen betrokken zijn, onderzoekt manieren om via initiatieven die uitgaan van de diensten voor volksgezondheid, de voeding van ongeboren en jonge kinderen te verbeteren om bepaalde aandoeningen, waaronder obesitas, in het latere leven terug te dringen en om de ontwikkeling van de hersenen en sociale vaardigheden te bevorderen.

www.metabolic-programming.org

Het begint al in de moederschoot

Het Metabolisch Syndroom is een toestand waarbij verschillende aandoeningen samen optreden, zoals een hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol, alsook obesitas en insulineresistentie, waarbij het risico om diabetes of een hart- en vaatziekte te krijgen, vele malen hoger ligt. De wereld staat op het punt om ten prooi te vallen aan een Syndroom X epidemie, die ondertussen reeds 25 % van de Amerikanen en meer dan 15 % van de Europese volwassenen treft. Deskundigen vermoeden sinds kort dat er een verband bestaat tussen een onevenwichtig dieet in de baarmoeder en het opduiken van degeneratieve ziekten in het latere leven. Het NUTRIX project wil deze foetale oorsprong doorgronden om voedingsaanbevelingen voor zwangere en zogende moeders voor te schrijven.

www.biol.ucl.ac.be/nutrix

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6
grafisch element