Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Besmettelijke ziektes
image Home
image Overview
image Three main diseases
image Facts and figures
image Treatment
image Accelerating R&D
image EU Networking
image For more information
   
image image
image Other thematic projects

 

image

R&D versnellen

Clusterprojecten

Om het tijdsbestek te reduceren dat nodig is voor het klinisch testen van nieuwe vaccins en geneesmiddelen die de grootste besmettelijke ziektes aanpakken, stimuleert de Europese Commissie nu 'clusterprojecten', waarbij teams, die betrokken zijn bij parallelle of successieve stappen van het R&D-proces, hun inspanningen kunnen coördineren. Samenwerking met de industrie wordt ook aangemoedigd doorheen de verschillende Lidstaten.

Een van dergelijke voorbeelden is Eurovac, het cluster met de naam 'Europese Inspanning voor Vaccin tegen AIDS' ('European Vaccine effort against AIDS'). Eurovac heeft tot doel preventieve HIV-vaccins in Fase I van klinisch proefgebruik te brengen. Eenentwintig laboratoria in acht EU Lidstaten nemen deel aan het cluster dat onder andere bestaat uit vier projecten voor de ontwikkeling en de verbetering van vaccins en vaccinatiestrategieën. Verder bestaat het cluster uit een project voor gegroepeerde vaccinproductie, een project voor proefgebruik bij primaten en een voor klinisch proefgebruik bij mensen. Proefdata geven richting aan de ontwikkeling en verbetering van vaccins, hetgeen dan weer verbetering oplevert voor de gegroepeerde productie en voor proefgebruiken bij primaten en mensen.

Top

Vaccins op proef

Het Europese Malariavaccin Initiatief (the European Malaria Vaccine Initiative - EMVI) is erop gericht te komen tot snellere ontwikkelingen en testen van vaccins tegen malaria. Het klinisch testen van het eerste EMVI-ondersteunde malariavaccin begon in januari 2001 en midden 2001 zou gestart worden met de proeven op een tweede vaccin, terwijl nieuwe proeven in Afrika gepland zijn voor 2002. In een gezamenlijke inspanning om deze dodelijke ziekte te bestrijden, hebben drie donors voor vaccinontwikkeling onlangs hun krachten gebundeld in de strijd tegen malaria, waaraan vandaag de dag elke 30 seconden minstens een kind sterft. Op 22 juni 2001 zijn EMVI, het Malariavaccin Ontwikkelingsprogramma van USAID (Malaria Vaccine Development Program - MVDP) en het door Gates opgerichte Malaria Vaccininitiatief (Malaria Vaccine Initiative) een strategie overeengekomen om de ontwikkeling van malariavaccins te vergemakkelijken, van het testen en de aanmaak van kandidaat-vaccins tot de garantie van de toegankelijkheid en betaalbaarheid ervan in de ontwikkelingslanden.

 

Cluster voor Preventie van Tuberculose

Dit cluster, waarbij 15 partners uit zeven landen betrokken zijn, heeft tot doel strategieën te produceren voor een optimaal gebruik van bestaande geneesmiddelen tegen TBC door een beter begrip van de mechanismen betreffende geneesmiddelenresistentie. Het cluster is er ook op gericht nieuwe doelen vast te stellen voor geneesmiddelen tegen bacteriën die TBC veroorzaken.

Top

 
1
2
3
4
5
6
image
Besmettelijke ziektes