Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Besmettelijke ziektes
image Home
image Overzicht
image De drie voornaamste ziektes
image Feiten en cijfers
image Behandeling
image R&D versnellen
image Uitbouw van een EU netwerk
image Voor meer informatie
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image
Feiten en cijfers

Hoge risicozones

In 2000 was AIDS verantwoordelijk voor de dood van naar schatting 3 miljoen mensen, waaronder 500 000 kinderen. Het hardst getroffen wordt Afrika, waar HIV jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen doodt en waar AIDS heeft gezorgd voor 11,2 miljoen weeskinderen. In delen van het zuiden van Afrika is binnen een periode van slechts drie jaar de kindersterfte toegenomen met 25% en de levensverwachting teruggevallen van 64 naar 47 jaar.

TBC doodt jaarlijks 2 miljoen mensen. 95% van de sterfgevallen komt voor in de ontwikkelingslanden, hoewel de ziekte wereldwijd toeneemt. In verscheidene Afrikaanse landen is de verspreidings-graad het laatste decennium verviervoudigd. In Oost-Europa is de ziekte na een dalende periode van 40 jaar meermaals opnieuw uitgebroken. Bij vrouwen is de kans op een goede diagnose en behandeling kleiner.

Malaria doodt jaarlijks minstens 1 miljoen mensen en zorgt ook elk jaar voor 500 miljoen besmettingen. 90% van de gevallen komen voor in Afrika en 40% van de wereldbevolking loopt risico. De ziekte duikt opnieuw op op plaatsen waar ze voorheen onder controle of zelfs uitgeroeid was. Malaria treft (vooral zwangere) vrouwen en kinderen.

Impact op de Economie

Voor een arm gezin kan een chronische en slopende ziekte de balans doen overhellen van een lichte som spaarcenten naar een zware schuld. Een door malaria getroffen gezin in de ontwikkelingswereld moet soms tot meer dan 25% van haar inkomen uitgeven aan de behandeling. Door AIDS, TBC en malaria zitten huisgezinnen vast in een spiraal van armoede en ziekte.

AIDS en TBC treffen voornamelijk de economisch actieve bevolking: werkende mensen zijn niet in staat hun jobs uit te oefenen, de opbrengst van landbouw en industrie wordt negatief beïnvloed en kinderen moeten gaan werken in plaats van naar school te gaan... Wanneer zoals in verscheidene Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara meer dan 8% van de volwassenen besmet is met AIDS, kan het inkomen per hoofd jaarlijks met maar liefst 0.5% terugvallen.

Top
Impact van HIV/AIDS op huisgezinnen in steden,
Ivoorkust1000 Frank CFA = Euro1,52

Top

 
1
2
3
4
5
6
image