Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Besmettelijke ziektes
image Home
image Overzicht
image De drie voornaamste ziektes
image Feiten en cijfers
image Behandeling
image R&D versnellen
image Uitbouw van een EU netwerk
image Voor meer informatie
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image

De drie voornaamste ziektes

Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS)

AIDS wordt veroorzaakt door het human immunodeficiency virus (HIV) dat overgedragen wordt door geslachtsgemeenschap, bloedtransfusie en onveilige injecties van drugs of geneesmiddelen. Het kan ook overgedragen worden van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of borstvoeding. HIV valt - na een symptoomloze periode van veranderlijke duur - het immuunsysteem aan, waarbij de patiënt kwetsbaar wordt voor grote infecties met mogelijk de dood tot gevolg. Er bestaat nog geen vaccin en geen remedie voor AIDS, maar een gecombineerde antiretrovirale behandeling helpt. Preventie is van cruciaal belang en moet ondersteund worden door een aantal zaken te stimuleren: het gebruik van condooms, veilig vrijen, veilige toedieningen van bloed, het niet delen van naalden of injectiespuiten en de behandeling van besmette moeders voor en na de bevalling.

Tuberculose (TBC)

TBC is een vaak dodelijke, bacteriële ziekte die vele delen van het lichaam, maar meestal de longen, kan aantasten. Deze wordt overgedragen door nauw contact met een patiënt die lijdt aan besmettelijke TBC. AIDS en TBC gaan hand in hand - TBC is de grootste doodsoorzaak bij zieken met het HIV-virus. AIDS draagt ook bij tot de verspreiding van TBC. Het BCG- vaccin kan enige bescherming bieden, hoewel de uitwerking ervan bij volwassenen twijfelachtig is. Afdoende, goedkope behandeling bestaat, maar de impact ervan hangt af van de manier waarop en de termijn gedurende dewelke deze behandeling wordt gevolgd - er is een behandeling van vele maanden nodig. Gebrekkige toepassingen van de behandeling hebben ertoe geleid dat er (multi)medicijnresistente bacteriënstammen opduiken die nu een belangrijke bekommernis beginnen te vormen.

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium die een deel van zijn levenscyclus in een mug doorbrengt. De parasiet wordt overgedragen op mensen door muggenbeten. Tot nu toe bestaat er nog geen vaccin tegen malaria. Preventie bestaat uit muggenbestrijding en beetpreventie, hetgeen voornamelijk gebeurt door geneesmiddelen tegen malaria in te nemen en bednetten te gebruiken die met muggenwerende middelen doordrenkt zijn. Malaria is geneesbaar als onmiddellijk de juiste diagnose wordt gesteld en als er prompt een behandeling volgt. De resistentie van parasieten tegen de behandeling is echter een toenemend probleem.

Top
 
image
2
3
4
5
6
image
Besmettelijke ziektes