Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Besmettelijke ziektes
image Home
image Overzicht
image De drie voornaamste ziektes
image Feiten en cijfers
image Behandeling
image R&D versnellen
image Uitbouw van een EU netwerk
image Voor meer informatie
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image

Overzicht

Ziekte betekent armoede. Meer dan ooit tevoren staan ziektes economische ontwikkeling in de weg. De ziektelast van de ontwikkelingslanden bestaat voor 60% uit besmettelijke ziektes, met als meest dodelijke AIDS, tuberculose (TBC) en malaria. Hoewel deze grotendeels te voorkomen en/of te behandelen zijn, doden ze jaarlijks ongeveer 5 miljoen mensen.

Met haar Vijfde Kaderprogramma heeft de Europese Commissie in toenemende mate geïnvesteerd in onderzoek gericht op deze ziektes. Voor de periode 1999-2002 werd ongeveer 130 miljoen euro vrijgemaakt voor onderzoek naar AIDS, TBC en malaria.

De beslissing op de G8 top in Okinawa (juli 2000) om de acties tegen deze ziektes te versnellen, heeft de EU ertoe aangezet zich nu actief te tonen op drie belangrijke vlakken: de optimalisering van bestaande activiteiten in ontwikkelingslanden, het meer betaalbaar maken van sleutelfarmaceutica en de investering in onderzoek naar nieuwe medicijnen en vaccins.

Het versterken van de steun voor R&D vereist innoverende partnerships (met name met de industrie) en een versterkte coördinatie. De Europese wetenschappelijke gemeenschap werkt reeds met de vaccinatie-industrie onder de vorm van een unieke internationale samenwerking. Maar er is een betere coördinatie nodig om R&D nog verder uit te breiden, om een nog grotere mate van investeringsrisico te aanvaarden en om over te schakelen van seriële naar parallelle testen van kandidaat-geneesmiddelen/vaccins. Het recente initiatief van de Commissie om een Europese Onderzoekszone te creëren, biedt in dit opzicht de ideale gelegenheid om de door de Lidstaten opgezette onderzoeksprogramma's en -activiteiten te verbeteren.

Deze langetermijnstrategie zou de EU in staat moeten stellen de belangrijke uitdaging van armoedegerelateerde ziektes te helpen aangaan door de strijd aan te binden met groeiende epidemieën en door de verwoestende gevolgen van AIDS, TBC en malaria in de ontwikkelingswereld in te perken.

Top

 
  1 2 3 4 5 6 7
Besmettelijke ziektes