Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
HIV/AIDS
grafisch element Home
grafisch element Overzicht
grafisch element Vaccin
grafisch element Preventie
grafisch element Onderzoek en geneesmiddelen
grafisch element Meer informatie
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

De zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen

Hoewel HIV/AIDS-behandelingen de laatste 10 jaar spectaculair verbeterd zijn, beschikken artsen slechts over een beperkte therapeutische keuze. De huidige behandelingen kunnen het virus niet vernietigen, zijn duur en niet overal beschikbaar. Tal van behandelingen hebben bijwerkingen en leiden tot virusresistentie.

Bijgevolg bestaat er een voortdurende behoefte aan nieuwe en betere geneesmiddelen. Dit kunnen nieuwe chemische bestanddelen zijn die bestaande of nieuwe virale targets in de HIV-replicatiecyclus aanvallen, of interfereren met de cellulaire cofactoren die nodig zijn voor HIV-replicatie.

TRIoH –Targeting Replication and Integration of HIV /Replicatie en Integratie van HIV

Het door de EU ondersteunde TRIoH project verenigt Europese onderzoekers die werken aan nieuwe moleculen die zich richten op virusreplicatie en/of –integratie. Het consortium verenigt academische en industriële partners, waaronder KMO’s, die dezelfde wetenschappelijke strategie volgen, met name het blokkeren van de moleculaire overgang van het stadium van virusentree en eerste replicatie tot HIV-integratie.

Voor het TRIoH project werken medewerkers uit verschillende disciplines samen, zodat men zowel een beroep kan doen op de fundamentele wetenschappen, biotechnologie en vernieuwende scheikunde. Het TRIoH project is dan ook een van de belangrijkste onderzoekspaden bij de studie naar HIV-replicatie en -integratie met het oog op de ontwikkeling van nieuwe en betere HIV- en AIDS-behandelingen.

www.kuleuven.ac.be/molvirgen/projects/trioh/indextr.htm

Cohort Studies: bestaande behandelingen verbeteren

Wetenschappers van meer dan 100 van de beste Europese groepen voor klinisch onderzoek verenigden hun krachten op zoek naar de beste behandelmethodes voor mensen met HIV, waaronder ook zwangere vrouwen en kinderen, en methodes om de overdracht van moeder naar kind te voorkomen.

Om HIV- en AIDS-therapieën te optimaliseren onderzoekt men via een aantal projecten combinaties van nieuwe en bestaande geneesmiddelen. Verder wordt er gezocht naar een oplossing voor de toenemende resistentie van het virus voor HIV-remmers.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5
grafisch element