Banner Research Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
HIV/AIDS
grafisch element Home
grafisch element Overzicht
grafisch element Vaccin
grafisch element Preventie
grafisch element Onderzoek en geneesmiddelen
grafisch element Meer informatie
   
image image
grafisch element Andere thematische projecten

 

image

Overzicht

HIV/AIDS in perspectief

AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome - verworven immunodeficiëntiesyndroom) is het gevorderde stadium van een HIV-infectie (humaan immunodeficiëntievirus). Een infectie met HIV zorgt voor een progressieve vernietiging van het immuunsysteem van het lichaam en leidt uiteindelijk tot de dood. Het virus kan worden doorgegeven via seksueel contact, bloedtransfusie, het uitwisselen van injectienaalden en van moeder op kind tijdens de zwangerschap, geboorte en borstvoeding.

HIV/AIDS is uitgegroeid tot een van de ergste pandemieën uit de geschiedenis. Sinds de eerste AIDS-gevallen in 1981 ontdekt werden, werden 60 miljoen mensen besmet en overleden er 20 miljoen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn het meest vatbaar voor een HIV-infectie die via seksueel contact overgedragen wordt, en vormen dan ook de belangrijkste groep binnen de vijf miljoen nieuwe infecties per jaar. Het virus verzwakt het immuunsysteem waardoor het slachtoffer weerloos wordt tegen de aantasting van het zenuwstelsel, sommige types kanker en opportunistische infecties zoals tuberculose en longontstekingen.

Het Europese antwoord

Al van bij het uitbreken van de epidemie ondersteunt de Europese Unie HIV- en AIDS-onderzoek en gerelateerde gezondheidsprojecten. In het Zesde Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling (2002-2006) neemt het HIV/AIDS-onderzoek een belangrijke plaats in.

Momenteel ondersteunt de Commissie HIV/AIDS-onderzoek naar nieuwe behandelingen met geneesmiddelen, microbiciden en vaccins. Dit gebeurt via samenwerkingsprojecten binnen Europa en met ontwikkelingslanden. Elk jaar wordt er ongeveer €50 miljoen vrijgemaakt voor de financiering van meer dan 300 academische en industriële onderzoeksgroepen in Europa, waaronder de nieuwe lidstaten, en in Midden- en Zuid-Afrika.

Leven met HIV/AIDS

HIV/AIDS blijft een van de meest gevreesde infecties. HIV-dragers kunnen tot tien jaar lang geen symptomen vertonen, maar kunnen ondertussen het virus wel aan anderen overdragen. Seropositieven worden vaak gediscrimineerd, enerzijds door een irrationele angst voor de infectie en anderzijds omdat de infectie vaak verkeerdelijk gezien wordt als een gevolg van wisselende seksuele contacten, homoseksualiteit en drugsverslaving.

Aangezien de ziekte nog steeds niet genezen kan worden, raden gezondheidswerkers de bevolking overal ter wereld aan om condooms te gebruiken omdat dit nog steeds de meest effectieve manier is om HIV-infecties en de overdracht ervan te voorkomen.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5
grafisch element