Navigation path

Additional tools

Kohéziós politika 2014 -2020

Hírek

Partnership Agreements and Operational Programmes - State of Play

The European Commission has adopted 16 out of 28 Partnership Agreements (PA)and is now analysing the official PAs received from the other 12 Member States, as well as draft Cohesion Policy Operational Programmes (OP) from all countries outlining their investment plans for EU Structural and Investment Funds for the 2014-2020 programming period.

The PAs and OPs (managed by DG REGIO) have come from:

 • Danmark: PA adopted 05/05 and their one OP adopted
 • Deutschland: PA adopted 22/05 and all 16 OPs submitted
 • Polska: PA adopted 23/05 and all 21 OPs submitted
 • Ελλάδα: PA adopted 23/05 and all 16 OPs submitted
 • Latvija:PA adopted 20/06 and their one OP submitted
 • Lietuva: PA adopted 20/06 and their one OP adopted
 • Eesti: PA adopted 20/06 and their one OP submitted
 • Κύπρος: PA adopted 20/06 and their one OP submitted
 • Slovensko: PA adopted 20/06 and all five OP submitted
 • Portugal: PA adopted 30/07 and all ten OPs submitted
 • România: PA adopted 06/08 and three OPs submitted
 • България/Bulgaria: PA adopted 07/08 and all four OPs submitted
 • France: PA adopted 08/08 and all 32 OPs submitted
 • Nederland: PA adopted 22/08 and all four OPs submitted
 • Česká republika: PA adopted 26/08 and all six OPs submitted
 • Magyarország: PA adopted 29/08 and all five OPs submitted
 • Suomi/Finland: PA 17/02 and their one OP submitted
 • Slovenija: PA 10/04 and their one OP submitted
 • Sverige: PA 17/04 and nine OPs submitted
 • Österreich: PA 17/04 and their one OP submitted
 • Malta: PA 01/04 and one OP submitted
 • United Kingdom: PA 17/04 and their six OPs submitted
 • Italia: PA 22/04 and 23 OPs submitted
 • España: PA 22/04 and all 22 OPs submitted
 • Hrvatska: PA 22/04 and their one OP submitted
 • Éire/Ireland: PA 22/04 and their two OPs submitted
 • Belgien/Belgique/België: PA 23/04 and two OPs submitted
 • Luxembourg : PA 30/04 and their one OP submitted

96% of all REGIO-led OPs are now submitted, while 3 OPs (DK, DE - Schleswig-Holstein, LT) adopted

The Commission has underlined that a strategic approach to the use of the funds is critical and quality is more important than speed.

The Commission will continue thoroughly analysing the remaining Partnership Agreements and Operational Programmes, sending observations, where appropriate, to Member States.

The next adoptions are expected in September, with the later ones in autumn.

Cohesion Policy 2014-2020 : all news

Az Európai Bizottság partnerségi megállapodást fogad el Magyarországgal az uniós strukturális és beruházási alapok növekedést és munkahelyteremtést célzó, 2014 és 2020 közötti felhasználásáról

Az Európai Bizottság és Magyarország között partnerségi megállapodás jött létre, amely meghatározza az európai strukturális és beruházási alapok országos szintű optimális felhasználására vonatkozó stratégiát. A mai napon elfogadott megállapodás 21,9 milliárd euró beruházás előtt nyitja meg az utat a 2014 és 2020 közötti kohéziós politikai támogatások keretében (folyó árakon számítva, az európai területi együttműködésre és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre előirányzott összegekkel együtt). Magyarország emellett a vidékfejlesztés terén 3,45 milliárd euró, a halászati és tengerügyi ágazatban pedig 39 millió euró támogatásban részesül.

Az uniós beruházások hozzájárulnak majd a munkanélküliség kezeléséhez és a versenyképesség, illetve a gazdasági növekedés előmozdításához azáltal, hogy mind a városokban, mind a vidéki területeken ösztönzik az innovációt, a képzést és az oktatást. Ezen túlmenően lendületet adnak a vállalkozásoknak, szembeszállnak a társadalmi kirekesztéssel és elősegítik a környezetbarát és erőforrás-hatékony gazdaság kialakítását.

A megállapodás elfogadása kapcsán Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos kijelentette: „A mai napon létfontosságú stratégiai beruházási tervet fogadtunk el, amely a következő 10 év távlatában a munkahelyteremtés és a növekedés pályájára állítja Magyarországot. A partnerségi megállapodás az Európai Bizottság és Magyarország együttes elkötelezettségét tükrözi az uniós támogatás lehető leghatékonyabb felhasználása iránt. A megreformált kohéziós politikával összhangban megerősítettük valamennyi beruházásunk stratégiai jellegét, miközben azokra a gazdasági ágazatokra helyeztük a hangsúlyt, amelyekben a támogatás hatása maximalizálható, valamint kiemelt figyelmet fordítottunk a fenntartható növekedésre és az emberekbe történő befektetésre. A színvonalas programok és a minőségi végrehajtás biztosítása ugyancsak kulcsfontosságú céljaink közé tartozik.”

Johannes Hahn hozzáfűzte: „A beruházási stratégia Magyarország lényeges hozzájárulására épül, amely már jelenleg is elősegíti az EU céljainak elérését, vagyis a hosszú távú és fenntartható fejlődés megteremtését a kevésbé fejlett uniós régiók mindegyikében. A mostani partnerségi megállapodás Magyarország számára szilárd, minden strukturális és beruházási alapra kiterjedő kiindulási pontot jelent, emellett stratégiai irányt mutat a jövőbeli programoknak, amelyek ösztönzik majd az innovációt, hozzájárulnak a magyar kkv-k átalakításához, hogy versenyképesebb és nemzetközileg beágyazottabb piaci szereplőkké váljanak, továbbá kedvezően hatnak Magyarországnak a kutatási és technológiai fejlesztési projektek támogatójaként kivívott, egyre növekvő hírnevére. Az európai strukturális és beruházási alapok segítenek a magyarországi régióknak és városoknak szembenézni ezekkel a kihívásokkal, és támogatást nyújtanak a helyi vállalkozásoknak és az embereknek e célok megvalósításához.”

További információk:

Commission adopts ‘Partnership Agreement’ with The Czech Republic on using EU Structural and Investment Funds for growth and jobs in 2014-2020

The European Commission has adopted a "Partnership Agreement" with the Czech Republic setting down the strategy for the optimal use of European Structural and Investment Funds throughout the country. Today’s agreement paves the way for investing €22 billion in total Cohesion Policy funding over 2014-2020 (current prices, including European Territorial Cooperation funding and the allocation for the Youth Employment Initiative).

The Czech Republic also receives €2 billion for rural development and €31 million for the fisheries sector.

The EU investments will help tackle unemployment and boost competitiveness and economic growth through support to innovation, training and education in cities, towns and rural areas. They will also promote entrepreneurship, fight social exclusion and help to develop an environmentally friendly and a resource-efficient economy.

Commenting on the adoption, Commissioner for Regional Policy, Johannes Hahn said: "Today we have adopted a vital, strategic investment plan that sets the Czech Republic on the path to jobs and growth for the next 10 years. This Partnership Agreement reflects the European Commission and the Czech Republic's joint determination to make the most efficient use of EU funding –Our investments must be strategic, according to the new Cohesion Policy- focusing on the real economy, on sustainable growth and investing in people. But quality not speed is the paramount aim and in the coming months we are fully dedicated to negotiating the best possible outcome for investments from the European Structural and Investment Funds in 2014-2020. Commitment is needed on all sides to ensure good quality programmes are put in place.”

Commissioner Hahn added: "This investment strategy builds on the important contribution the Czech Republic is already making to help the EU meet its goals of smart, sustainable and inclusive growth. The Czech Republic now has a firm base in this Partnership Agreement that covers all Structural and Investment Funds and gives strategic direction to future programmes that will enhance innovation, transform Czech SMEs into models of growth, and secure the Czech Republic's growing reputation in sectors like energy, engineering and nano-technologies.The ESI Funds are helping Czech regions and cities to face these challenges."

More information:

Minden hír

évi végrehajtásának támogatására szolgál. Összességében az átstrukturált kohéziós politika mintegy 351,8 milliárd eurót[1] biztosít az európai régiókba, városokba és a reálgazdaságba történő beruházások céljára. Ez képezi majd az EU fő beruházási eszközét, amely lehetővé teszi az Európa 2020 célkitűzéseinek elérését: a növekedés elősegítését és a munkahelyteremtést, az éghajlatváltozással és az energiafüggőséggel szembeni küzdelmet, a szegénység és a társadalmi kirekesztettség csökkentését. Ennek érdekében az Európai Regionális Fejlesztési Alapot a fő kihívásokra összpontosítják majd, ideértve a kis-és középvállalkozások támogatását, amelyek tekintetében a célkitűzés szerint a támogatás összege a hét év alatt megduplázódik (70 milliárd euróról 140 milliárd euróra). Erősödik az eredményorientáltság és az új, teljesítéshez kötött tartalék az összes európai strukturális és beruházási alap vonatkozásában, ami ösztönzi a projektek hatékonyságát. Végül a kohéziós politika, a vidékfejlesztés és a halászati alap hatékonysága a gazdasági kormányzással is összefügg majd, előmozdítva, hogy a tagállamok igyekezzenek megfelelni az európai szemeszter keretében közzétett uniós ajánlásoknak.

[1] Folyó árak. 2011.


Sajtóközlemény
Az EU kohéziós politikájának átstrukturálása, hogy a lehető legnagyobb hatást fejtse ki a növekedésre és munkahelyteremtésre: A reform 10 pontban

Infographic : Megreformált európai kohéziós politika : A legfontosabb beruházási politika a növekedést és a munkahelyteremtést szolgálja
pdf bg cs da de el en es et fi fr hr hu it lt lv nl pl pt ro sk sl sv

A támogatások a fo növekedési prioritások szolgálatában

 • Kutatás és innováció
  pdf bg cs da de el en es et fi fr hr hu it lt lv nl pl pt ro sk sl sv
 • Információs és kommunikációs technológiák
  pdf bg cs da de el en es et fi fr hr hu it lt lv nl pl pt ro sk sl sv
 • A kis- és középvállalatok (kkv-k) versenyképességének javítása
  pdf bg cs da de el en es et fi fr hr hu it lt lv nl pl pt ro sk sl sv
 • Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasági modellre való áttérés támogatása
  pdf bg cs da de el en es et fi fr hr hu it lt lv nl pl pt ro sk sl sv
Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok