Navigation path

Additional tools

Speciális támogatási eszközök

JASPERS: Az európai régiók projektjeit támogató közös program

Mi a JASPERS?

A JASPERS az Európai Bizottság (Regionális Politikai Főigazgatóság), az Európai Beruházási Bank (EBB Deutsch English français), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD English français) és a Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW Deutsch) partnersége. Technikai segítségnyújtási eszköz annak a tizenkét EU-tagállamnak, amelyek 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakoztak az EU-hoz. Az érintett EU-tagállamok számára olyan támogatásokat nyújt, amelyekre az uniós alapokból társfinanszírozott magas színvonalú, nagyprojektek előkészítéséhez van szükségük.

Milyen segítséget nyújt a JASPERS?

A JASPERS független tanácsadással segíti az érintett EU-tagállamokat, lehetővé téve számukra az infrastrukturális nagyprojektek hatékonyabb előkészítését.

A JASPERS segítséget nyújt a projekt kivitelezésének minden szakaszában – a projekt meghatározásától kezdve addig, míg megszületik az EU pénzügyi támogatásról szóló döntése. Bizonyos esetekben egészen az építési szakasz kezdetéig tanácsokkal láthatja el a projektet.

A JASPERS tanácsadása a következőkre terjed ki:

  • a projekt kivitelezése (pl. költség-haszon elemzés, pénzügyi elemzés, környezetvédelmi kérdések, közbeszerzés tervezése)
  • a dokumentációk áttekintése (pl. megvalósíthatósági tanulmányok, támogatási pályázatok stb.)
  • tanácsadás az uniós jogszabályoknak (környezetvédelmi jogszabályok, versenyjog stb.) való megfelelésre vonatkozóan

Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a JASPERS által segített projekteket jelentősen gyorsabban jóváhagyják, mint a nem segítetteket.

Mely projektek kaphatnak segítséget a JASPERS keretében?

A JASPERS a jelentős, több mint 50 millió euró költségű infrastrukturális projekteket célozza, amelyeket az uniós alapokból támogatnak – mint például a közúti, vasúti és vízi közlekedési, hulladékkezelési, energetikai, valamint a városi közlekedés fejlesztésére irányuló projekteket. Az olyan kis országok esetében, ahol nincs sok ilyen méretű projekt, a JASPERS a legnagyobb projektekre összpontosít.

A potenciális kedvezményezettek az uniós strukturális alapok koordinációjáért országukban felelős Irányító Hatóságtól English Deutsch français kaphatnak tájékoztatást.

A JASPERS szervezése

A JASPERS személyzetét partnerségi megállapodás biztosítja: a Bizottság bocsátja rendelkezésre a szakértő munkatársak felvételére felhasználandó pénzeszközöket, míg a három másik partner – az EBB, az EBRD és a KfW – azzal járul hozzá, hogy további munkaerőt ad kölcsön közvetlenül.

A JASPERS központjában dolgozó munkatársak munkahelye az EBB Luxemburgban található épülete, de van három regionális központ is Varsóban, Bécsben és Bukarestben, ahol a megközelítőleg 85 szakértő munkatárs több mint 70%-a dolgozik, így a kedvezményezettek közelében vannak és ezáltal hatékonyabb szolgáltatást nyújthatnak.

  • a varsói regionális központ hatáskörébe tartozik Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia.
  • a bécsi regionális központ felelős Csehországért, Magyarországért, Szlovákiáért, Szlovéniáért és Máltáért.
  • a bukaresti regionális központ alá tartozik Románia és Bulgária.

A szakértők kis létszámú csoportja dolgozik ezenkívül Luxemburgban is. Ők az igényekkel összhangban bármely kedvezményezett EU-tagállamban végezhetik munkájukat.

Linkek

  • A JASPERS weboldala English
Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok