Navigation path

Additional tools

Instrumente speciale de sprijin

JASMINE: Acţiunea comună de sprijinire a instituţiilor de microfinanţare din Europa

newEvaluation of the JASMINE Technical Assistance Pilot Phase

In 2013, the Directorate-General for Regional and Urban Policy launched an evaluation of the JASMINE Technical Assistance Pilot Phase.
The objective of the evaluation was to assess the implementation and effectiveness JASMINE Technical Assistance pilot phase in promoting best practises on the microcredit sector and helping microcredit providers to deliver better services.

The report can be consulted here PDF

Ce este JASMINE?

JASMINE este cea de-a patra iniţiativă comună a Comisiei, Băncii Europene de Investiţii (BEI DeutschEnglishfrançais) şi a Fondului European de Investiţii (EIF English). A fost creată:

  • pentru a stimula capacitatea furnizorilor de microcredite/instituţiilor de microfinanţare în diverse domenii printre care buna guvernanţă, sistemele de informaţii, managementul riscurilor şi planificarea strategică
  • pentru a le ajuta să devină operatori sustenabili şi viabili pe piaţa microcreditelor.

Prima etapă constă în furnizarea de asistenţă tehnică, prin evaluarea şi formarea a 15 furnizori de microcredite din afara sectorului bancar, selectaţi în urma lansării unei cereri de manifestare a interesului, lansată de Fondul European de Investiţii (FEI) în 2009.

În primele trei luni ale anului 2010 va fi lansată o nouă cerere pentru a selecta alţi 30 de furnizori de microcredite din afara sectorului bancar, pentru a beneficia de asistenţă tehnică prin JASMINE.

Fondul European de Investiţii (FEI) joacă un rol-cheie în implementarea iniţiativei JASMINE prin:

  • organizarea asistenţei tehnice (cofinanţată de Comisia Europeană) pentru a sprijini dezvoltarea instituţiilor de microfinanţare (IMF-urilor);
  • furnizarea de sprijin financiar pentru operaţiunile de împrumut (resurse BEI) şi de capital iniţial (resurse UE).

În ce constă asistenţa tehnică?

Furnizorii de microcredite şi instituţiile de microfinanţare selectate de FEI vor putea să beneficieze, gratuit, de o serie de servicii, printre care:

  • evaluarea structurii, a organizaţiei şi a modului de operare sau clasificarea acesteia, cu ajutorul unor agenţii de rating specializate;
  • cursuri de formare adaptate pentru personal şi pentru cadrele de conducere ale IMF-ului selectat, furnizate de consultanţi experţi în urma exerciţiului de evaluare/rating.

În plus, vor fi oferite servicii de sprijin pentru întreprinderi, cum ar fi o bază de date on-line, consultanţă cu privire la bunele practici şi un serviciu de informare cu privire la JASMINE şi la microcredite.Acestea vor fi accesibile tuturor IMF-urilor.De asemenea, este în pregătire un cod de conduită voluntar pentru IMF-uri.

Evenimente

10 septembrie 2008: Lansarea iniţiativei JASMINE de dezvoltare a instituţiilor de microcreditare din Europa, în sprijinul creşterii economice şi ocupării forţei de muncă DeutschEnglishfrançais polski

Documente de referinţă

Linkuri

Politica regională a UE: Fiţi informat
Mijloace de comunicare sociale