Navigation path

Additional tools

Speciális támogatási eszközök

JASMINE: Az európai mikrofinanszírozási intézményeket támogató közös program

newEvaluation of the JASMINE Technical Assistance Pilot Phase

In 2013, the Directorate-General for Regional and Urban Policy launched an evaluation of the JASMINE Technical Assistance Pilot Phase.
The objective of the evaluation was to assess the implementation and effectiveness JASMINE Technical Assistance pilot phase in promoting best practises on the microcredit sector and helping microcredit providers to deliver better services.

The report can be consulted here PDF

Mi a JASMINE?

A JASMINE a Bizottság, az Európai Beruházási Bank (EBB DeutschEnglishfrançais) és az Európai Beruházási Alap (EBA English) negyedik közös kezdeményezése. Célja::

  • a mikrohitel-szolgáltatók / mikrofinanszírozási intézmények kapacitásának növelése különböző területeken, mint amilyen a jó kormányzás, az információs rendszerek, a kockázatkezelés és a stratégiai tervezés;
  • segíteni ezeket abban, hogy a mikrohitelek piacán fenntartható és életképes szereplőkké váljanak.

Az első szakasz a technikai segítségnyújtás, amely 15 nem banki mikrohitel-szolgáltató értékelésével és képzésével történik. E szolgáltatókat az Európai Beruházási Alap (EBA) által 2009-ben kiírt pályázati felhívás segítségével választják ki.

2010 harmadik negyedévében újabb pályázatot írnak ki azzal a céllal, hogy újabb 30 olyan nem banki mikrohitel-szolgáltatót találjanak, amely élhet a JASMINE nyújtotta technikai segítséggel.

Az Európai Befektetési Alap (EBA) kulcsszerepet játszik a JASMINE kezdeményezés végrehajtásában azzal, hogy:

  • megszervezi (az Európai Bizottság által társfinanszírozott) technikai segítségnyújtást, amelynek célja a mikrofinanszírozási intézmények fejlesztésének támogatása;
  • pénzügyi támogatástnyújt a hitelnyújtási műveletekhez (EBB-források) és a kezdőtőke-finanszírozáshoz (uniós források).

Mit foglal magában a technikai segítségnyújtás?

Az EBA által kiválasztott mikrohitel-szolgáltatók / mikrofinanszírozási intézmények rendelkezésére számos ingyenes szolgáltatás áll, például:

  • a kiválasztott mikrofinanszírozási intézmény szerkezetének, szervezésének és működési módjának értékelése/helyzetfelmérése, vagy szakosodott minősítő intézetek által végzett minősítése;
  • a kiválasztott mikrofinanszírozási intézmények személyzetének és vezetőségének az adott intézmény szükségleteire szabott képzése, amelyet szakértő tanácsadók végeznek az értékelés/minősítés elvégzése után.

Hozzáférhetők lesznek továbbá olyan vállalkozástámogató szolgáltatások, mint amilyen az online adatbázis, a bevált gyakorlattal kapcsolatos tanácsadás, valamint a JASMINE-nel és a mikrohitelekkel kapcsolatos információs szolgálat. Ezek minden mikrofinanszírozási intézmény számára elérhetőek lesznek. Készül továbbá egy, a mikrofinanszírozási intézmények által használható önkéntes magatartási kódex is.

Események

2008. szeptember 10: A növekedés és foglalkoztatás előmozdítása céljából az európai mikrofinanszírozási intézményeket fejlesztő JASMINE kezdeményezés elindítása DeutschEnglishfrançais polski

Háttérdokumentumok

Linkek

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok