breadcrumb.ecName
sv Svenska

Få mediebranschen i södra Sverige att växa

  • 22 May 2015

Ett klustringsprojekt som syftar till att medieföretag i södra Sverige ska utbyta information om väl fungerande metoder har gjort att branschen har vuxit genom att stärka innovationen och hjälpa till att etablera regionen som ett kompetenscentrum.

Projektet har gett innovationen en skjuts och hjälpt till att etablera nya företag genom att skapa marknader samt uppmuntra till kunskapsutbyte och samarbete. [...] Genom att utveckla de befintliga medieföretagen i Malmö och Skåne och skapa en mötesplats som Media Evolution City har vi nu dessutom en plats där 100 företag och 500 personer samlas och arbetar tillsammans varje dag.

Magnus Thure Nilsson, VD för Media Evolution och Media Evolution City

Projektet omfattar fler än 200 medieföretag som arbetar med rörliga bilder och digitala medier, och det har hjälpt till att hantera de hinder som ligger i vägen för företagens tillväxt, t.ex. genom att skaffa fram investeringskapital.  Syftet med projektet var att skapa 250 nya jobb genom att identifiera nya marknader för mediebranschen. Detta mål uppnåddes visserligen inte, men projektledarna är övertygade om att det går att nå fram till på lång sikt.

Projektets mål skulle uppnås genom tre huvudsakliga strategier: bättre tillgång till mötesplatser, skapande av marknader och breddad kompetens. Den första av dessa strategier bestod i att anordna mötesplatser och bygga infrastruktur där människor från olika mediesektorer, den akademiska världen och den offentliga sektorn kan träffas, samarbeta och lära sig av varandra.

Kunskapsutbyte

Konferenser, luncher och frukostmöten hölls (och hålls fortfarande) för att människor skulle kunna samlas och diskutera, få inspiration och få nya perspektiv på aktuella trender och utvecklingar. Media Evolution City – en mötesplats där södra Sveriges mediebranscher samlas – är en permanent samlingsplats och en innovationsmiljö som utgör den idealiska arenan för möten av det här slaget.

Marknader och tillväxt skapades genom att hjälpa nya företag och samarbeten att komma igång. Projektet bildade en bas för nystartade företags tillväxt genom att organisera affärsutvecklingsprojekt där små och stora aktörer inom olika sektorer matchades mot varandra och mot nationella och internationella finansiärer.

Breddad kompetens uppnåddes genom att uppmuntra till kunskapsutbyte och genom att tillhandahålla utbildning för kompetensutveckling.

I Blekinge ledde projektet till att programmet Innovativa Blekinge upprättades. Projektet har ett nära samarbete med Malmö högskola och är en ovärderlig testbädd för prototyper som knoppas av från forskningsprojekt.

Klustret har sedan det första projektet blivit självfinansierande genom medlemskapsavgifter (antalet medlemmar har sedan dess ökat till över 400 företag), stöd från lokala och regionala myndigheter samt annat offentligt stöd.

Sammanlagd investering och EU-stöd

Den totala investeringen i projektet Moving Media Southern Sweden 1 (MMSS1) är 2 500 000 euro, av vilka Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) bidrar med 1 250 000 euro via det regionala strukturfondsprogrammet för regional konkurrenskraft och sysselsättning i Skåne-Blekinge under programperioden 2007 till 2013.