Gyarapodó régiók, fejlődő Európa

A gazdasági és társadalmi kohézióról szóló negyedik jelentés

Danuta HübnerKedves Olvasó!

Örömömre szolgál, hogy közreadhatom a gazdasági és társadalmi kohézióról szóló negyedik jelentést. Az Európai Bizottság 2007. május 30-án fogadta el ezt a fontos beszámolót.

A dokumentum áttekinti a gazdasági, társadalmi és területi kohézió megvalósítása terén eddig tett előrelépést, és azt a kérdést, hogyan járultak ehhez hozzá a tagállami és a közösségi szakpolitikák.

A jelentés tartalmazza ezenfelül a 2007–2013 közötti időszakra történő felkészülés jegyében tett lépések első értékelését is. Az értékelés a Bizottsághoz 2007. április végéig benyújtott tagállami programozási dokumentumokra épül.

Végezetül a jelentés áttekinti azokat az új kihívásokat, melyek az elkövetkező 20–30 év folyamán meghatározzák majd a regionális fejlesztéspolitika hátterét. Közöttük említhetők a demográfiai helyzettel, az éghajlatváltozással, a társadalmi kirekesztéssel és az energiaellátással kapcsolatos problémák. A dokumentum vitaindító kérdéscsomagot fogalmaz meg, mely azzal foglalkozik, milyen hatást gyakorolnak majd az új kihívások együttesen a kohéziós politika alakulására.

A jelentés hosszú távon az útkeresést szolgálja; a jövő kohéziós politikájának elő kell segítenie a gazdasági, társadalmi és területi kohézió előmozdítását, továbbá ösztönöznie kell a regionális fejlődést és a versenyképesség növekedését.

Bízom abban, hogy 2007. szeptember 27–28-án, a kohéziós fórum Brüsszelben megrendezendő negyedik ülésén sokakkal oszthatom majd meg a kohéziós politika jövőjével kapcsolatos elképzeléseket.

Remélem, hogy a találkozó résztvevői között izgalmas és eredményes gondolatcsere bontakozik ki. Az alábbi dokumentumokhoz, köztük a jelentéshez jó olvasást kívánok!

 

Danuta Hübner
regionális politikáért felelős biztos

 

Danuta Hübner biztos sajtóközleménye és előadása – Brüsszel, 2007-05-30

A Bizottság közleményének szövegepdf

A legfontosabb regionális mutatók en

PowerPoint bemutató de en

 

Growing regions, Growing Europe - Fourth Report on Economic and Social Cohesion

A gazdasági és társadalmi kohézióról szóló negyedik jelentés

pdf (6 to 45 MB)