breadcrumb.ecName
ro Română

Sisteme de alimentare cu apă și de canalizare îmbunătățite în județul Timiș în România

  • 30 November 2017

Lansarea celei de-a doua faze a unui proiect de extindere și modernizare a sistemelor de alimentare cu apă și de colectare și tratare a apei uzate în județul Timiș, în vestul României – parte a macroregiunii patru a țării – a fost posibilă cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Infrastructura acoperită de prima și a doua etapă a proiectului deservește o populație de aproximativ 373 000 de locuitori.

Lucrările la sistemul de alimentare cu apă includ reabilitarea a 1,9 km de conductă de transport, 6,8 km de conductă de rețea de distribuție, o stație de tratare a apei potabile în orașul Deta, două stații de pompare și trei rezervoare de stocare.

Rețeaua de distribuție va fi extinsă cu 2,8 km, concomitent cu construcția a două stații de pompare, două stații de clorurare și două rezervoare de stocare. Lucrările ulterioare se desfășoară pe trei foraje pentru captarea apei și se vor instala trei sisteme de supraveghere și de achiziție a datelor (SCADA) pentru controlul proceselor de rețea și colectarea de date.

În ceea ce privește sistemul de colectare și epurare a apelor uzate, proiectul constă în construirea de colectoare de canalizare principale cu lungimea de 2,5 km și reabilitarea a încă 0,2 km. Rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 36,2 km și se vor moderniza alți 0,8 km din rețea. Construcția se desfășoară în 14 stații de pompare a apelor uzate și o mică stație de epurare a apelor reziduale în orașul Buziaș.

Finanțare europeană pe parcursul a două faze

Bugetul total pentru faza a doua a proiectului se ridică la peste 17,6 milioane EUR, din care aproximativ 10,8 milioane EUR sunt alocate din fonduri ale Uniunii Europene. UE a finanțat prima fază a proiectului – în cadrul căreia s-au desfășurat majoritatea lucrărilor – în valoare de peste 75 de milioane EUR.

În ambele faze, proiectul acoperă serviciile de distribuție a apei potabile și de colectare și tratare a apelor uzate pentru municipalitățile Buziaș, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș, Săcălaz și Sânnicolau Mare, precum și aglomerarea urbană Timișoara, reședința Județului Timiș și cel de-al treilea mare oraș din România. Cea de-a doua etapă acoperă în mod specific municipalitățile Sânmihaiu Român și Utvin din zona urbană Timișoara, precum și Buziaș, Deta, Jimbolia și Recaș.

Reducerea riscurilor pentru sănătatea publică și a poluării mediului

Obiectivele principale ale celei de-a doua faze sunt asigurarea furnizării continue de apă potabilă curată și reducerea riscurilor pentru sănătatea umană și a poluării mediului pentru aproximativ 22 000 de locuitori.

Ca rezultat al lucrărilor, 99,2 % din populația zonei va fi conectată la rețeaua de apă potabilă, în timp ce întreaga populație va avea acces la sistemul de canalizare. Eficiența rețelelor va fi îmbunătățită, pierderile de apă din infrastructură fiind reduse cu o valoare între 5 și 10 %. În plus, riscul de descărcare necontrolată a apelor uzate netratate va fi redus la minimum, iar calitatea apelor subterane și de suprafață va fi îmbunătățită.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și epurare a apelor uzate în județul Timiș – faza II” este de 17 613 550 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 10 869 807 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.