breadcrumb.ecName
ro Română

Biodiversitatea și avantajele acesteia pentru comunitățile locale

  • 12 August 2015

Reconstrucția și protecția zonei umede a Parcului Natural Comana, care face parte din rețeaua UE Natura 2000, au contribuit la stimularea biodiversității și creșterea numărului de vizitatori în acest pitoresc colț al României.

Acest proiect a contribuit la sensibilizarea comunităților locale, a generației mai tinere, a turiștilor, a autorităților locale și a ONG-urilor. Reconstrucția ecologică a zonei umede Comana a început să atragă mai mulți turiști, în special la sfârșit de săptămână, ceea ce va genera beneficii economice durabile. Au fost înființate noi hoteluri, restaurante, ateliere de ceramică și un muzeu-atelier Moara de hârtie. Există și noi atracții, cum ar fi Casa Comana.

Manager de proiect Daniela Peicea, din cadrul Direcției de Cooperare Interregională, Strategii și Proiecte a Consiliului Județean Giurgiu

Proiectul a urmărit să extindă suprafața umedă într-o zonă a parcului pentru a atrage mai multe specii de păsări. Pentru realizarea acestui obiectiv, a fost construit un baraj pe cursul Neajlovului, în aval de Lacul Comana, pentru a asigura menținerea unui nivel constant al apei pe terenurile inundabile. Totodată, a fost instituit un sistem de evaluare a evoluției mediului și a vieții sălbatice în această zonă umedă, primul sistem complet de monitorizare a speciilor de păsări din regiune.

Oportunități de angajare la nivel local

Au fost create aproximativ 20 de locuri de muncă temporare pe durata construcției barajului, fiind preconizate beneficii economice mai durabile odată cu promovarea acestei zone ideale pentru cercetarea ecologică. Este prevăzută o cooperare cu instituțiile științifice din apropriatul București, capitala țării, precum și din alte orașe ale României.

Turism durabil

Reconstrucția zonei umede a condus deja la o creștere a numărului de vizitatori și a creat o oportunitate pentru dezvoltarea de noi servicii turistice. Aproximativ 10 000 de turiști vizitează anual situl protejat, practicând o serie de activități, printre care camping, plimbări prin natură, alergare și ciclism. Locul este popular și pentru excursiile în scop educațional.

Succesul proiectului a dovedit comunității locale că protecția mediului și promovarea biodiversității pot genera beneficii uriașe pentru economia locală.

Stimularea biodiversității

În termeni de mediu, proiectul a fost o reușită. În prezent, zona deține 212 specii înregistrate de păsări, comparativ cu 157, câte erau înainte. Mai important este faptul că 78 dintre aceste specii sunt protejate la nivel național și european. De asemenea, a fost înregistrată o creștere a numărului populațiilor acestor specii.

Noile condiții au fost benefice și pentru populațiile de pește și de nevertebrate, care reprezintă hrana acestora, grație creșterii concentrațiilor de oxigen.

Atingerea unui nivel constant de apă în zona terenurilor inundabile va avea un efect pozitiv pe termen lung asupra vieții sălbatice. Au apărut noi spații de hrană pentru speciile de rațe și de bâtlani în fostele zone cu trestie, în timp ce spațiile de cuibar au fost menținute.

Daniela Peicea, manager de proiect, este încrezătoare că succesul proiectului va fi benefic pentru viața sălbatică, generând în următorii ani avantaje și pentru comunitatea locală.

Investiții totale și finanțare UE

Investițiile totale în proiectul „Restaurarea ecologică a zonei umede Comana” au fost de 1 344 845 de euro, contribuția din Fondul european de dezvoltare regională al UE ridicându-se la 854 208 de euro din Programul Operațional „Mediu” pentru perioada de programare 2007-2013.