Interreg : European Territorial Co-operation

European Territorial Cooperation (ETC), better known as Interreg,  is one of the two goals of cohesion policy and provides a framework for the implementation of joint actions and policy exchanges between national, regional and local actors from different Member States. The overarching objective of European Territorial Cooperation (ETC) is to promote a harmonious economic, social and territorial development of the Union as a whole. Interreg is built around three strands of cooperation: cross-border (Interreg A), transnational (Interreg B) and interregional (Interreg C).
Five programming periods of Interreg have succeeded each other:
 INTERREG I (1990-1993) -  INTERREG II (1994-1999) - INTERREG III (2000-2006) - INTERREG IV (2007-2013) - INTERREG V (2014-2020)

Alte instrumente

 •  
 • Micşorare text  
 • Mărire text  

Noutăţi

  În această ediție de iarnă a revistei Panorama vizităm regiunile ultraperiferice și vă prezentăm recenta Conferință a președinților, la care au participat președintele Juncker și comisarul Crețu. Analizăm strategia reînnoită pentru aceste regiuni, care își propune să le ajute să valorifice din plin poziția lor unică în UE și în întreaga lume, și vom include proiecte și mărturii. De asemenea, vom arunca o privire asupra celui mai recent raport strategic privind implementarea fondurilor ESI și vom găsi dovezi clare ale amplorii și impactului acestor investiții asupra vieții cetățenilor la nivelul întregului continent.

  Articolul nostru cu temă regională aduce în prim-plan, de această dată, Generalitat Valenciana din Spania, cu profiluri de proiect și un interviu cu președintele Ximo Puig. Vom include și articole despre tineri și despre eforturile lor diverse de a se implica în UE și în politica regională prin concursul de blogging „Europa în regiunea mea”, prin sistemele de formare a tinerilor jurnaliști și prin programul Tineretul voluntar Interreg.

  Avem vești și de la recenta ediție a Forumului Orașelor din Rotterdam cu privire la Agenda urbană a UE, precum și o contribuție din partea viitoarei președinții bulgare, care prezintă viziunea și prioritățile acesteia. Rubrica „În cuvinte proprii” din acest număr cuprinde contribuții din Franța, Italia și Spania, secțiunea dedicată proiectelor vizitează Belgia, Republica Cehă, Germania și Letonia, iar în articolul cu imagini îndreptăm obiectivul camerei spre proiecte din Malta.

  Vă doresc o lectură plăcută.

  Panorama 63 - The Outermost Regions: joining forces across the EU

  Comisia anunță astăzi parteneriatele interregionale care vor beneficia de un sprijin adaptat în cadrul unei noi acțiuni-pilot finanțate de UE pentru proiecte inovatoare.

  Scopul acestei acțiuni-pilot este de a ajuta aceste parteneriate să își dezvolte proiectele în sectoare prioritare precum volumele mari de date (big data), bioeconomia, utilizarea eficientă a resurselor, sistemele avansate de fabricație sau securitatea cibernetică.

  Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Regiunile cu atuuri concurențiale similare vor fi în măsură să își prezinte proiectele într-un cadru comun mai larg. Cu un sprijin adecvat din partea UE, ideile bune se vor transforma în produse inovatoare, printre care se vor găsi campionii inovării europene de mâine.”

  În urma unei cereri de exprimare a interesului lansate de Comisie în septembrie 2017, au fost selectate opt parteneriate interregionale, care vor fi conduse de una sau mai multe regiuni coordonatoare:

  • Un parteneriat la care participă 8 regiuni, condus de Brabantul de Nord (NL), Flandra (BE) și Norte (PT), va dezvolta proiecte comune în domeniul imprimării 3D;
  • Un grup de 9 regiuni condus de Flandra (BE) va colabora în sectorul bioeconomiei;
  • Bretania (FR), împreună cu 3 regiuni și cu Estonia, se va concentra pe securitatea cibernetică;
  • Lombardia (IT) și alte 7 regiuni au ales ca specialitate economia circulară, mai precis defabricarea și refabricarea;
  • Toscana (IT), alte 21 de regiuni și Estonia vor întreprinde eforturi comune pentru a dezvolta noi soluții în agricultura de înaltă tehnologie;
  • Scoția (UK) și Țara Bascilor (ES) coordonează un grup de 16 regiuni pentru proiecte comune în domeniul energiei din surse regenerabile marine.Regiunea norvegiană Sogn og Fjordane este, de asemenea, asociată.
  • Andaluzia (ES) și alte 5 regiuni au ales ca prioritate tematică clădirile sustenabile;
  • Andaluzia (ES) și Emilia-Romagna (IT) coordonează un grup de 9 regiuni care va dezvolta proiecte inovatoare în domeniul trasabilității și în cel al volumelor mari de date în industria agroalimentară.

  Aceste parteneriate vor beneficia de sprijin din partea echipelor speciale instituite în cadrul Comisiei, la care participă experți din mai multe departamente tematice. Experții vor oferi consiliere, de exemplu cu privire la cele mai bune modalități de a combina fondurile UE pentru finanțarea proiectelor.

  Pe lângă acest sprijin practic din partea Comisiei, fiecare parteneriat poate beneficia de servicii externe de consiliere până la o valoare de 200 000 EUR pentru activități de extindere și de comercializare. Finanțarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

  Etapele următoare

  Colaborarea cu parteneriatele va începe în ianuarie 2018 și va dura până în 2019.

  Acest proiect-pilot va testa noi abordări ale cooperării interregionale și va furniza Comisiei Europene date care vor sprijini procesul de reflecție privind specializarea inteligentă după 2020.

   

  Pentru informații suplimentare:

  O politică de coeziune care include toate regiunile, atât cele mai puternice, cât și cele mai slabe, este esențială pentru succesul Uniunii Europene.

  Regiunile Europei reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene din punct de vedere politic, economic, social și cultural. Prin urmare, sprijinul puternic continuu pentru regiuni după 2020 este esențial pentru succesul Europei. Fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) ne permit să creăm un impuls real și să sporim investițiile. Acestea asigură că Europa este relevantă și accesibilă cetățenilor, încurajând cooperarea.

  Încă de la început, Bavaria și-a dezvoltat pozițiile în ceea ce privește reforma fondurilor ESI, care va avea loc după 2020. Principala noastră preocupare, pe care o împărtășim cu celelalte regiuni ale Europei, este menținerea unui nivel adecvat al fondurilor ESI pentru toate regiunile europene. Acest lucru este valabil în special în cazul regiunilor mai dezvoltate, precum Bavaria, astfel încât să permită ca excelența lor regională mai puternică să continue să fie în beneficiul regiunilor învecinate mai puțin dezvoltate prin intermediul cererii crescute și a unei mai mari valori adăugate. O politică europeană de sprijin comună reunește Europa în loc să o dezbine între „donatori” și „primitori”.

  De asemenea, o regiune puternică precum Bavaria reprezintă mai mult decât comune și orașe în plină ascensiune. În special, regiunile de la granița cu Republica Cehă fac parte din zone mai slabe din punct de vedere structural și, prin urmare, sunt zone prioritare pentru intervenția Fondului european de dezvoltare regională.

  Politica regională a UE este importantă pentru noi deoarece are un impact direct asupra cetățenilor din Bavaria și din alte regiuni europene. Multe dintre proiectele din Bavaria pot fi implementate doar mulțumită fondurilor UE. Spre deosebire de mecanismele de gestionare a crizei pe termen scurt, fondurile ESI oferă finanțare pe termen lung, pe întreaga perioadă de finanțare, având fonduri și resurse stabilite în avans. Acest lucru permite un nivel ridicat de planificare și securitate financiară. De asemenea, permit urmărirea unor obiective paneuropene importante care nu oferă neapărat „câștiguri rapide”, ci necesită în schimb putere de perseverare politică pe termen lung. Fondurile ESI pe termen lung, durabile și bazate pe granturi nu ar trebui înlocuite de instrumente de finanțare selective, pe termen scurt; în schimb, ar trebui să se păstreze structura lor strategică, comună și orientată spre rezultate pentru finanțarea proiectelor.

  „Să construim poduri, nu ziduri” ar trebui să fie mottoul Europei după 2020. Toate părțile ar trebui să conlucreze, fără a crea scindări inutile. Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de o cooperare transfrontalieră și mai puternică. Programele Interreg au adus o contribuție incontestabilă integrării Europei. Colaborarea cu țările vecine demonstrează clar localnicilor plusvaloarea unei Europe stabile – zonele de frontieră din trecut devenind puncte de întâlnire ale viitorului.

  Noile abordări de politică, precum strategiile macroregionale, ar trebui, de asemenea, consolidate și ar trebui să se creeze noi sinergii în programele transnaționale ale UE. În calitate de președinte aflat la prezidiu al Strategiei pentru Alpi a UE (EUSALP), Bavaria este hotărâtă să consolideze strategiile macroregionale ale UE după 2020. De asemenea, aceasta este ferm angajată în a limita povara birocratică a politicii de finanțare, astfel consolidând autonomia și asigurând totodată menținerea valorii adăugate a ajutorului regional.

  Politica de coeziune europeană este o expresie autentică a solidarității europene – părțile mai puternice vin în sprijinul celor mai vulnerabile. Bavaria înțelege și prețuiește acest lucru. Întrucât, ea însăși a beneficiat de solidaritate din partea altora în parcursul său de la un stat agricol la o regiune a inovării. Întreprinderile din Bavaria colaborează în prezent cu parteneri din întreaga Europă. Prin urmare, o politică regională strategică europeană vizează toate regiunile europene, inclusiv pe cele mai dezvoltate. Acesta este singurul mod în care putem consolida coeziunea socială și regională la nivel național și între statele membre, totodată sprijinind succesul economic al tuturor regiunilor. Dacă reușim în acest demers și dacă populațiile locale cunosc un succes concret în urma cooperării europene, cetățenii vor căpăta o nouă încredere în UE. 

  BEATE MERK

  Ministrul de stat pentru probleme europene și relații regionale al Bavariei

  Panorama 62: Boosting innovation across the regions

Mai multe știri

Introduction

In 1990, Interreg was developed as a Community Initiative in with a budget of just EUR 1 billion covering exclusively cross-border cooperation. Later, Interreg has been extended to transnational and interregional cooperation. For 2014-2020 European territorial cooperation is one of the two goals of Cohesion Policy besides investment for Growth and Job.

Interreg evolution

The 25th anniversary of Interreg has been celebrated in 2015 with a variety of events around Europe. Over the years, Interreg has become the key instrument of the European Union to support cooperation between partners across borders. The aim: to tackle common challenges together and find shared solutions - whether in the field of health, research and education, transport or sustainable energy.

2014-2020 period – Interreg V

In accordance with the new design of the European Cohesion Policy 2014-2020 and the targets set out in Europe 2020, Interreg has significantly been reshaped to achieve greater impact and an even more effective use of the investments. Key elements of the 2014-2020 reform are:
-Concentration
-Simplification
-Results orientation
The fifth period of Interreg is based on 11 investment priorities laid down in the ERDF Regulation contributing to the delivery of the Europe 2020 strategy for smart, sustainable and inclusive growth. At least, 80% of the budget for each cooperation programme has to concentrate on a maximum of 4 thematic objectives among the eleven EU priorities:

11 priorities

The fifth programming period of Interreg has a budget of EUR 10.1 billion invested in over 100 cooperation programmes between regions and territorial, social and economic partners. This budget also includes the ERDF allocation for Member States to participate in EU external border cooperation programmes supported by other instruments (Instrument for Pre-Accession and European Neighborhood Instrument).

 • 60 Cross-border – Interreg V-A, along 38 internal EU borders. ERDF contribution: EUR 6.6 billion.
 • 15 Transnational – Interreg V-B, covering larger areas of co-operation such as the Baltic Sea, Alpine and Mediterranean regions, as well as some non-EU countries. ERDF contribution: EUR 2.1 billion.
 • The interregional co-operation programme, INTERREG Europe, and 3 networking programmes (Urbact III, Interact III and ESPON) covering all 28 Member States of the EU, as well as Norway and Switzerland and in case of URBACT also Iceland and Lichtenstein. They provide a framework for exchanging experience between regional and local bodies in different countries. ERDF contribution: EUR 500 million.

Interreg Budget

Interreg and inter-regional cooperation 2014-2020: state of play - video recording of the briefing (07/05/2015)

2007-2013 period – Interreg IV

The forth programming period of Interreg had a total budget of EUR 8.7 billion (2, 5 % of the total 2007-13 allocation for cohesion policy). This budget includes the allocation for Member States to participate in EU external border cooperation programmes supported by other instruments (Instrument for Pre-Accession and European Neighborhood Instrument). The budget was distributed as follows:

 • 60 Cross-border – Interreg IV-A, along 38 internal EU borders. ERDF contribution: EUR 5.6 billion.
 • 13 Transnational – Interreg IV-B, covering larger areas of co-operation such as the Baltic Sea, Alpine and Mediterranean regions. ERDF contribution: EUR 1.8 billion.
 • The interregional co-operation programme (INTERREG IVC) and 3 networking programmes (Urbact II, Interact II and ESPON) cover all 28 Member States of the EU. They provide a framework for exchanging experience between regional and local bodies in different countries. ERDF contribution: EUR 445 million.

The European Grouping of Territorial Cooperation

Meetings & Events

Interreg Annual Meeting April 26-28 2017

Interreg Annual Meeting June 6-7 2016

Interreg Annual Meeting September 15 2015

Interreg Annual Meeting May 19-20 2014

European Territorial Cooperation Annual Meeting 2013

Annual meeting of cross-border programmes 2011

Publications

European Territorial Cooperation: building bridges between people