Interreg : European Territorial Co-operation

European Territorial Cooperation (ETC), better known as Interreg,  is one of the two goals of cohesion policy and provides a framework for the implementation of joint actions and policy exchanges between national, regional and local actors from different Member States. The overarching objective of European Territorial Cooperation (ETC) is to promote a harmonious economic, social and territorial development of the Union as a whole. Interreg is built around three strands of cooperation: cross-border (Interreg A), transnational (Interreg B) and interregional (Interreg C).
Five programming periods of Interreg have succeeded each other:
 INTERREG I (1990-1993) -  INTERREG II (1994-1999) - INTERREG III (2000-2006) - INTERREG IV (2007-2013) - INTERREG V (2014-2020)

Alte instrumente

 •  
 • Micşorare text  
 • Mărire text  

Noutăţi

  În ultimii ani, NÖGUS (Fondul social și de sănătate al Austriei Inferioare) a pus în practică numeroase eforturi și proiecte de cooperare între Austria Inferioară și țările învecinate în sectorul sănătății, grație finanțării din FEDR. Obiectivul este de a garanta posibilitatea locuitorilor din ambele părți ale graniței de a beneficia de îngrijire medicală în țară. Ca urmare a acestui proiect foarte reușit, toate activitățile transfrontaliere au fost introduse într-un cadru comun în septembrie 2017, cunoscut sub denumirea „Healthacross”.

  Healthacross susține furnizarea de servicii de sănătate fără frontiere. Această marcă este acum adusă la viață prin cooperarea internațională și prin proiectele inovatoare în domeniul sănătății în regiunile de frontieră dintre Austria Inferioară și Republica Cehă, precum și dintre Austria Inferioară și Slovacia.

  Fidelă mottoului „Ideile europene prind rădăcini în regiunea frontalieră”, echipa devotată condusă de către directorul Elke Ledl, MA, reduce și mai mult limitările în ceea ce privește furnizarea de servicii de sănătate: „Dorim ca munca noastră să contribuie la construirea de punți între Austria Inferioară și alte țări europene, astfel încât oamenii de ambele părți ale graniței să poată beneficia de îngrijire aproape de casă.”

  Proiectele transfrontaliere au numeroase avantaje. Pacienții pot decide de care parte a graniței preferă să fie tratați, putând totodată să beneficieze de tratament medical în plan local. Acest lucru este important mai cu seamă în caz de urgență și ar putea salva vieți dacă cel mai apropiat spital sau cea mai apropiată ambulanță se întâmplă să fie de cealaltă parte a graniței. Cooperarea și rețelele internaționale oferă și ocazia de a aduce în Austria Inferioară know-how din alte țări.

  Îngrijirea la nivelul mai multor comunități

  Pacienți cehi la spitalul regional din Gmünd

  În special în regiunile Gmünd și České Velenice, cooperarea transfrontalieră a ușurat viața de zi cu zi a oamenilor. Spitalul regional Waldviertel-Gmünd se află chiar la graniță, cea mai apropiată stație de ambulanțe din partea cehă este la peste 30 de kilometri, iar cel mai apropiat spital este și mai departe, la 60 de kilometri.

  Ca urmare a proiectului, asigurătorii cehi vor acoperi costurile de tratament ale pacienților lor. Interpreții și personalul vorbitor de cehă facilitează comunicarea dintre pacienți și personalul spitalului. În prezent se poartă discuții cu organizațiile participante din Boemia de Sud pentru a extinde serviciile de tratament oferite la Gmünd pacienților cehi, astfel încât la tratamentul ambulatoriu să se adauge și posibilitatea de internare. Mai mult, se vor crea oportunități de cooperare pe termen lung în cadrul Cuburilor de sănătate transfrontaliere (centre de sănătate transfrontaliere) din Gmünd/České Velenice. 

  Radioterapie pentru pacienții din Austria Inferioară la spitalul din Znojmo

  În 2018, 15 pacienți de la clinicile din Mistelbach, Hollabrunn și Krems din zona Weinviertel vor beneficia de radioterapie la spitalul din Znojmo, ca parte a experienței inițiale a acestora legată de implementarea proiectului. 

  Cooperarea transfrontalieră cu Moravia de Sud și cu Boemia de Sud în domeniul operațiunilor de salvare
  Austria Inferioară a semnat deja acorduri de servicii de urgență cu Moravia de Sud și cu Boemia de Sud. În etapa următoare, adaptarea software-ului va spori profesionismul comunicărilor dintre centrul de apeluri de urgență 144 al Austriei Inferioare și centrele de apeluri de urgență din Moravia de Sud și din Boemia de Sud, pentru a facilita operațiunile de salvare transfrontaliere. Acest lucru va asigura asistență reciprocă rapidă în situații de urgență, fără complicații birocratice. 

  Un centru de tratare a endometriozei la Spitalul Regional din Melk

  Baza primului centru de tratare a endometriozei din Austria Inferioară cu certificare a UE este schimbul de cunoștințe dintre spitalul regional din Melk și spitalul din Znojmo. Acesta din urmă răspunde de această zonă și găzduiește deja un asemenea centru, unde pacientele vor fi diagnosticate și tratate acum într-un timp mai scurt. Una din zece femei de vârstă fertilă este afectată de endometrioză, o boală cronică manifestată prin dureri intense și imposibilitatea de a avea copii.

  Panorama 63 - The Outermost Regions: joining forces across the EU 

  În această ediție de iarnă a revistei Panorama vizităm regiunile ultraperiferice și vă prezentăm recenta Conferință a președinților, la care au participat președintele Juncker și comisarul Crețu. Analizăm strategia reînnoită pentru aceste regiuni, care își propune să le ajute să valorifice din plin poziția lor unică în UE și în întreaga lume, și vom include proiecte și mărturii. De asemenea, vom arunca o privire asupra celui mai recent raport strategic privind implementarea fondurilor ESI și vom găsi dovezi clare ale amplorii și impactului acestor investiții asupra vieții cetățenilor la nivelul întregului continent.

  Articolul nostru cu temă regională aduce în prim-plan, de această dată, Generalitat Valenciana din Spania, cu profiluri de proiect și un interviu cu președintele Ximo Puig. Vom include și articole despre tineri și despre eforturile lor diverse de a se implica în UE și în politica regională prin concursul de blogging „Europa în regiunea mea”, prin sistemele de formare a tinerilor jurnaliști și prin programul Tineretul voluntar Interreg.

  Avem vești și de la recenta ediție a Forumului Orașelor din Rotterdam cu privire la Agenda urbană a UE, precum și o contribuție din partea viitoarei președinții bulgare, care prezintă viziunea și prioritățile acesteia. Rubrica „În cuvinte proprii” din acest număr cuprinde contribuții din Franța, Italia și Spania, secțiunea dedicată proiectelor vizitează Belgia, Republica Cehă, Germania și Letonia, iar în articolul cu imagini îndreptăm obiectivul camerei spre proiecte din Malta.

  Vă doresc o lectură plăcută.

  Panorama 63 - The Outermost Regions: joining forces across the EU

  Comisia anunță astăzi parteneriatele interregionale care vor beneficia de un sprijin adaptat în cadrul unei noi acțiuni-pilot finanțate de UE pentru proiecte inovatoare.

  Scopul acestei acțiuni-pilot este de a ajuta aceste parteneriate să își dezvolte proiectele în sectoare prioritare precum volumele mari de date (big data), bioeconomia, utilizarea eficientă a resurselor, sistemele avansate de fabricație sau securitatea cibernetică.

  Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Regiunile cu atuuri concurențiale similare vor fi în măsură să își prezinte proiectele într-un cadru comun mai larg. Cu un sprijin adecvat din partea UE, ideile bune se vor transforma în produse inovatoare, printre care se vor găsi campionii inovării europene de mâine.”

  În urma unei cereri de exprimare a interesului lansate de Comisie în septembrie 2017, au fost selectate opt parteneriate interregionale, care vor fi conduse de una sau mai multe regiuni coordonatoare:

  • Un parteneriat la care participă 8 regiuni, condus de Brabantul de Nord (NL), Flandra (BE) și Norte (PT), va dezvolta proiecte comune în domeniul imprimării 3D;
  • Un grup de 9 regiuni condus de Flandra (BE) va colabora în sectorul bioeconomiei;
  • Bretania (FR), împreună cu 3 regiuni și cu Estonia, se va concentra pe securitatea cibernetică;
  • Lombardia (IT) și alte 7 regiuni au ales ca specialitate economia circulară, mai precis defabricarea și refabricarea;
  • Toscana (IT), alte 21 de regiuni și Estonia vor întreprinde eforturi comune pentru a dezvolta noi soluții în agricultura de înaltă tehnologie;
  • Scoția (UK) și Țara Bascilor (ES) coordonează un grup de 16 regiuni pentru proiecte comune în domeniul energiei din surse regenerabile marine.Regiunea norvegiană Sogn og Fjordane este, de asemenea, asociată.
  • Andaluzia (ES) și alte 5 regiuni au ales ca prioritate tematică clădirile sustenabile;
  • Andaluzia (ES) și Emilia-Romagna (IT) coordonează un grup de 9 regiuni care va dezvolta proiecte inovatoare în domeniul trasabilității și în cel al volumelor mari de date în industria agroalimentară.

  Aceste parteneriate vor beneficia de sprijin din partea echipelor speciale instituite în cadrul Comisiei, la care participă experți din mai multe departamente tematice. Experții vor oferi consiliere, de exemplu cu privire la cele mai bune modalități de a combina fondurile UE pentru finanțarea proiectelor.

  Pe lângă acest sprijin practic din partea Comisiei, fiecare parteneriat poate beneficia de servicii externe de consiliere până la o valoare de 200 000 EUR pentru activități de extindere și de comercializare. Finanțarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

  Etapele următoare

  Colaborarea cu parteneriatele va începe în ianuarie 2018 și va dura până în 2019.

  Acest proiect-pilot va testa noi abordări ale cooperării interregionale și va furniza Comisiei Europene date care vor sprijini procesul de reflecție privind specializarea inteligentă după 2020.

   

  Pentru informații suplimentare:

Mai multe știri

Introduction

In 1990, Interreg was developed as a Community Initiative in with a budget of just EUR 1 billion covering exclusively cross-border cooperation. Later, Interreg has been extended to transnational and interregional cooperation. For 2014-2020 European territorial cooperation is one of the two goals of Cohesion Policy besides investment for Growth and Job.

Interreg evolution

The 25th anniversary of Interreg has been celebrated in 2015 with a variety of events around Europe. Over the years, Interreg has become the key instrument of the European Union to support cooperation between partners across borders. The aim: to tackle common challenges together and find shared solutions - whether in the field of health, research and education, transport or sustainable energy.

2014-2020 period – Interreg V

In accordance with the new design of the European Cohesion Policy 2014-2020 and the targets set out in Europe 2020, Interreg has significantly been reshaped to achieve greater impact and an even more effective use of the investments. Key elements of the 2014-2020 reform are:
-Concentration
-Simplification
-Results orientation
The fifth period of Interreg is based on 11 investment priorities laid down in the ERDF Regulation contributing to the delivery of the Europe 2020 strategy for smart, sustainable and inclusive growth. At least, 80% of the budget for each cooperation programme has to concentrate on a maximum of 4 thematic objectives among the eleven EU priorities:

11 priorities

The fifth programming period of Interreg has a budget of EUR 10.1 billion invested in over 100 cooperation programmes between regions and territorial, social and economic partners. This budget also includes the ERDF allocation for Member States to participate in EU external border cooperation programmes supported by other instruments (Instrument for Pre-Accession and European Neighborhood Instrument).

 • 60 Cross-border – Interreg V-A, along 38 internal EU borders. ERDF contribution: EUR 6.6 billion.
 • 15 Transnational – Interreg V-B, covering larger areas of co-operation such as the Baltic Sea, Alpine and Mediterranean regions, as well as some non-EU countries. ERDF contribution: EUR 2.1 billion.
 • The interregional co-operation programme, INTERREG Europe, and 3 networking programmes (Urbact III, Interact III and ESPON) covering all 28 Member States of the EU, as well as Norway and Switzerland and in case of URBACT also Iceland and Lichtenstein. They provide a framework for exchanging experience between regional and local bodies in different countries. ERDF contribution: EUR 500 million.

Interreg Budget

Interreg and inter-regional cooperation 2014-2020: state of play - video recording of the briefing (07/05/2015)

2007-2013 period – Interreg IV

The forth programming period of Interreg had a total budget of EUR 8.7 billion (2, 5 % of the total 2007-13 allocation for cohesion policy). This budget includes the allocation for Member States to participate in EU external border cooperation programmes supported by other instruments (Instrument for Pre-Accession and European Neighborhood Instrument). The budget was distributed as follows:

 • 60 Cross-border – Interreg IV-A, along 38 internal EU borders. ERDF contribution: EUR 5.6 billion.
 • 13 Transnational – Interreg IV-B, covering larger areas of co-operation such as the Baltic Sea, Alpine and Mediterranean regions. ERDF contribution: EUR 1.8 billion.
 • The interregional co-operation programme (INTERREG IVC) and 3 networking programmes (Urbact II, Interact II and ESPON) cover all 28 Member States of the EU. They provide a framework for exchanging experience between regional and local bodies in different countries. ERDF contribution: EUR 445 million.

The European Grouping of Territorial Cooperation

Meetings & Events

Interreg Annual Meeting April 26-28 2017

Interreg Annual Meeting June 6-7 2016

Interreg Annual Meeting September 15 2015

Interreg Annual Meeting May 19-20 2014

European Territorial Cooperation Annual Meeting 2013

Annual meeting of cross-border programmes 2011

Publications

European Territorial Cooperation: building bridges between people