breadcrumb.ecName

Panorama 66 - Cooperarea interregională dă roade!

  • 19 October 2018
Panorama 66 - Cooperarea interregională dă roade!

La începutul anului 2018, Interreg Europa a decis să analizeze schimbările de politică și efectele pe care le produc proiectele de cooperare interregională. Într-un raport recent s-au publicat dovezi ample ale beneficiilor. Colaborarea cu partenerii este benefică – mai ales când aceștia fac schimburi de posibile soluții și bune practici. Soluțiile testate într-o parte a Europei pot deveni acceleratori ai schimbării în alte regiuni implicate în proie

La începutul anului 2018, Interreg Europa a decis să analizeze schimbările de politică și efectele pe care le produc proiectele de cooperare interregională. Într-un raport recent s-au publicat dovezi ample ale beneficiilor.

Colaborarea cu partenerii este benefică – mai ales când aceștia fac schimburi de posibile soluții și bune practici. Soluțiile testate într-o parte a Europei pot deveni acceleratori ai schimbării în alte regiuni implicate în proiecte de cooperare interregională.

Interreg Europa este un program paneuropean de cooperare interregională, cofinanțat de Fondul european de dezvoltare regională. În proiectele Interreg Europa, organizații nonprofit publice și private din întreaga Europă colaborează la politici de dezvoltare regională.

Cooperarea lor este „la nivel de idei”. Aceste organizații fac schimb de experiență și de bune practici cu parteneri de proiect și cu părți interesate relevante pentru politică, pentru a găsi împreună soluții la provocările regionale.

Partajarea bunelor practici… și a succesului

  • În România, clusterele folosesc un nou sistem de sprijin pentru a-și îmbunătăți managementul, pe baza bunelor practici învățate de la parteneri din Franța, Austria și Ungaria (CLUSTERIX).
  • În Austria, orașul Linz are un nou spațiu de colaborare pentru industriile culturale și creative, inspirat de bune practici din Finlanda (CREA.RE).
  • În Regatul Unit, Oakenshaw a sprijinit construcția unei structuri eoliene care îi aduce comunității venituri pentru alte proiecte eficiente din punct de vedere energetic, grație experienței învățate de la partenerul danez (RENERGY).
  • În Suedia, Linköping a dezvoltat o abordare de grădinărit urban și de învățare în aer liber pentru a spori coeziunea socială în comunitatea locală, cu ajutorul unui partener italian (Hybrid Parks).

Dat fiind timpul necesar pentru materializarea rezultatelor, dovezile au fost culese de la predecesorul programului, INTERREG IVC, care a cofinanțat proiecte de cooperare interregională în perioada 2008-2014.

Un studiu desfășurat în rândul partenerilor și interviuri realizate cu un grup selectat au permis identificarea unor exemple de cooperare la nivel de idei care a dus la o schimbare reală. Douăzeci de relatări din reportaj arată cum inspirația partajată între proiecte poate produce schimbări și îmbunătățiri.

Exemple de cooperare benefică

Proiectul PROSESC a ajutat un incubator din comitatul Norfolk din Regatul Unit să își dezvolte viziunea privind inovarea, să transfere bune practici germane privind sprijinirea inovării în lanțul de aprovizionare și să devină centrul inovării la nivelul comitatului.

În FIN-EN, instituția financiară a regiunii italiene Lombardia a elaborat un set nou de instrumente financiare și un sistem informatic pentru aplicarea acestora, pentru raportare și monitorizare, mulțumită bunelor practici transferate din Regatul Unit.

Prin proiectul MOG, Agenția Centrală de Inovare Regională Transdanubiană din Ungaria a dezvoltat un sistem de mobilitate care conectează persoanele, bunurile și serviciile din zonele rurale cu orașele din jurul acestora. Aceste bune practici transferate din Germania au contribuit la reducerea depopulării rurale a regiunii și a poluării mediului.

În VITOUR LANDSCAPE, bunele practici din Italia și din Austria au ajutat Asociația pentru Patrimoniul Universal din Valea Rinului Mijlociu Superior din Germania să dezvolte activități și inițiative pentru o mai bună protejare și conservare a patrimoniului natural.

„Fără Hybrid Parks nu s-ar fi amenajat aceste grădini. Amenajarea de spații verzi nu era un lucru obișnuit în Malta. Hybrid Parks a fost impulsul pentru obținerea know-how-ului.”

Malcolm Borg, Heritage Enterprise, Hybrid Parks

“The good practice was the initiator of the brand, a catalyst, showing that it was possible. People from Austria explained face to face how it can work. Without the exchange we would not be as far.”

Nico Melchior, World Heritage Upper Middle Rhine Valley Association, VITOUR LANDSCAPE

 

Mai multe informații

https://www.interregeurope.eu/projectresults/

Panorama 66: Lithuania, building a smarter future