breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Dutch Game Garden – stimulans voor videogameindustrie met kweekvijver voor startende ondernemingen

  • 14 July 2016

De Nederlandse videogamesindustrie kreeg een stimulans met de opzet van een kweekvijver voor startende ondernemingen, de Dutch Game Garden, die een innovatieve netwerkruimte en -diensten biedt voor marktleiders en nieuw talent.

De Dutch Game Garden is zowel binnen als buiten Nederland snel uitgegroeid tot een bekend concept. Het is een ruimte vol games- en technologiebedrijven, aangedreven door ondersteuningsprogramma's voor startende ondernemingen, uiteenlopende netwerkevenementen, honderden publicaties en nieuwe locaties die in het hele land opkomen. Door deze combinatie van elkaar versterkende activiteiten zijn we uniek in Nederland en daarbuiten

Jan-Pieter van Seventer, Managing Director bij Dutch Game Garden

Nederland heeft geïnvesteerd in zijn videogamesindustrie met de oprichting van Dutch Game Garden (DGG), een innovatieve kweekvijver voor start-ups om talent in deze sector te stimuleren. Sinds de oprichting in 2008 is de DDG uitgegroeid tot een levendige gemeenschap, die innovatieve bedrijven en deskundigheid in de sector aantrekt. 

Een uniek concept

Een kweekvijver voor start-ups en een centrum voor evenementen speciaal voor de videogamesindustrie is zowel in Nederland als internationaal een uniek concept, zegt Eline Muijres, Communicatiemanager van DGG. Vóór 2008 was de branche slecht zichtbaar en bleek het niet mogelijk ondersteuning voor start-ups voor videogames te coördineren en te bieden, zegt ze. Met DGG, vervolgt ze, kon Nederland een nieuw netwerk bieden voor vakmensen uit deze branche en nieuw talent aantrekken.

Er hebben zich in de periode van 2008 tot 2014 ongeveer 75 bedrijven gevestigd in het hoofdkantoor van DGG in Utrecht, en in Hilversum en Breda. Dit heeft meer dan 200 banen opgeleverd en 6 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd. DGG heeft meer dan 500 bedrijven ondersteund met advies, consulten en diensten om bedrijven met elkaar in contact te brengen.

Videogames op de A-lijst

DGG organiseert een reeks evenementen waaronder hun kenmerkende netwerklunch die potentiële klanten, studenten, onderwijzers en investeerders bij elkaar brengt. Het jaarlijkse evenement Indigo geeft Nederlandse topontwerpers de kans hun werk te presenteren. Andere activiteiten zijn masterclasses voor aanstormend talent, jamsessies met games en workshops. Het evenement Summer Game Dev biedt een toegangspunt voor Nederlandse studenten die zijn geïnteresseerd in het ontwikkelen van videogames. In totaal hebben meer dan 22 000 mensen deelgenomen aan evenementen van DGG.

Een aantal uiterst succesvolle bedrijven hebben kunnen profiteren van de faciliteiten van DGG, waaronder Abby Games (makers van spellen als Reus en Renowed Explorers), Vlambeer (Luftrausers, Ridiculous Fishing, Nuclear Throne), RageSquid (Action Henk), Digital Dreams (Metrico), Self Made Miracle (Penarium) en Ronimo Games (Awesomenauts, Swords & Soldiers).

DGG huisvest uiteenlopende ondernemingen, van kleine tot grote tot internationale bedrijven, die zich volledig richten op entertainment of op toegepaste games. DGG is de belangrijkste supporter van „serious games“; waar gametechnieken worden gebruikt voor de training en het onderwijs van gebruikers in bepaalde onderwerpen, zoals ouderenzorg en patiëntveiligheid. DGG heeft zich gediversifieerd om bedrijven te begeleiden bij de ontwikkeling van apps, online campagnes, interactief ontwerp en games. 

DGG heeft projectfinanciering gebruikt om meer aandacht voor ondersteuning en meer diensten voor bedrijfsontwikkeling voor nog meer bedrijven te genereren en om naar een groter, moderner gebouw te verhuizen. Ook hebben ze zich ingezet om de aanwezigheid van de Nederlandse sector op internationale handelsbeurzen te stimuleren en de zichtbaarheid van de branche te vergroten door aan meer dan 1250 artikelen op websites, in kranten en tijdschriften en in radio- en tv-berichten deel te nemen.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering van het project “Dutch Game Garden” bedraagt 4 000 000 euro, waarvan 1 600 000 euro is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma Werkgelegenheid en concurrentievermogen, West-Nederland voor de programmeringsperiode 2007-2013. De investering valt onder de prioriteit "Innovatie en ondernemerschap".