ARSONIC – een innovatieve ruimte geheel gewijd aan geluid

In een stedelijke omgeving waar geluidsvervuiling als een van de ergste soorten overlast voor de bewoners wordt beschouwd, is het bijna noodzakelijk om speciale plekken te creëren, waar muziek of stilte centraal staat. In Mons (Bergen), culturele hoofdstad van Europa in 2015, vind je nu zo'n innovatieve plek die geheel gewijd is aan de studie en bevordering van moderne muziek.

Extra tools

 
De grote concertzaal van ARSONIC met driezijdig podium. © RinoNoviello De grote concertzaal van ARSONIC met driezijdig podium. © RinoNoviello

" Telkens als ik de trappen langs de zware, rode gordijnen afloop en deze prachtige concertzaal binnenga, heb ik het gevoel dat ik (weer) thuiskom ... Arsonic stelt muzikanten niet alleen in staat om zich aan de top van hun kunnen uit te drukken, maar laat het publiek ook in een respiratie, een gedeelde en zeldzame ademhaling met hen communiceren. "

Ivan Vanaise, voorzitter van de vzw Vrienden van Arsonic

Een brandweerkazerne omgebouwd tot artistiek en cultureel centrum

Toen Jean-Paul Dessy, Belgisch componist, musicus en dirigent, in 1988 in Mons aankwam, merkte hij op dat er in deze stad geen speciale plek voor muziek was. In 2009 lanceerde de afdeling culturele infrastructuur van de Federatie Wallonië-Brussel een architectuurmarkt om een team projectschrijvers aan te wijzen die dit manco moesten oplossen. De bouw werd eind 2015 voltooid. De Federatie Wallonië-Brussel die dit project met een bedrag van 3 637 178 EUR heeft medegefinancierd (waarvan 1 029 000 EUR werd bijgedragen door de Waalse overheid), verwezenlijkt de droom van het ensemble Musiques Nouvelles met de oprichting van ARSONIC of het „huis om te luisteren”.

Het gebouw dat voor deze ruimte werd gekozen, herbergde eerst een regiment van de cavalerie, daarna een begrafenisondernemer en vervolgens de stedelijke brandweer. Het ligt op een strategisch punt in het hart van de stad. Na de volledige renovatie beschikt dit 2500 m2 grote gebouw nu over een grote concertzaal met een variabel oppervlak, een repetitieruimte en andere ruimtes voor muzikale experimenten.

Architectuur volledig gewijd aan luisteren

De grote zaal is geschikt voor 250 personen. Op de tribunes die naar het podium afdalen en het balkon boven de entree kan het publiek om de vertolkers heen zitten waardoor er een directe nabijheid met de musici wordt gecreëerd. Er is extra aandacht besteed aan de geluidskwaliteit dankzij een nauwe samenwerking met akoesticus Eckhard Kahle. 

Naast de grote zaal heeft Arsonic een „Kapel van de stilte”, een ruimte van 50 m2 en 12,6 m onder het plafond, die uitnodigt tot stilte, reflectie en meditatie en een Gang van geluiden, een lange overwelfde galerij die fungeert als ontvangstruimte en ruimte voor tentoonstellingen, diverse installaties en kleine concerten. Het gebouw beschikt ook over een zaal waar de allerkleinsten zich over geluiden kunnen verwonderen, een zeshoekige repetitieruimte met kantoren, kleedruimtes, een atelier voor digitaal vioolspel en een kleine bibliotheek.

In totaal heeft het project twee nieuwe banen opgeleverd.


Totale investering en EU-financiering 

De totale investering voor het project „ARSONIC – huis om te luisteren” bedraagt 6 250 131 EUR, waarvan 1 583 953 EUR is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „Convergence” voor de programmeringsperiode 2007-2013.


Ontwerpdatum

11/12/2017