breadcrumb.ecName

De ondernemersgeest stimuleren

  • 16 February 2018
De ondernemersgeest stimuleren

Ximo Puig, voorzitter van de Generalitat Valenciana en hoofd van de Comunitat Valenciana, licht de huidige situatie in de Spaanse autonome gemeenschap toe, evenals de prioriteiten en de hoop voor de toekomst die hier leven.  In het kader van de cohesiebeleidprogramma's was de Comunitat Valenciana tot 2006 een „regio van doelstelling 1“, in 2007-2013 een „infaseringsregio“ en voor de huidige programmeringsperiode is het een meer ontwikkelde regio. Is dit volgens u een

Ximo Puig, voorzitter van de Generalitat Valenciana en hoofd van de Comunitat Valenciana, licht de huidige situatie in de Spaanse autonome gemeenschap toe, evenals de prioriteiten en de hoop voor de toekomst die hier leven. 

In het kader van de cohesiebeleidprogramma's was de Comunitat Valenciana tot 2006 een „regio van doelstelling 1“, in 2007-2013 een „infaseringsregio“ en voor de huidige programmeringsperiode is het een meer ontwikkelde regio. Is dit volgens u een juiste afspiegeling van de ontwikkeling die de regio het afgelopen decennium heeft doorgemaakt? En wat was volgens u de rol van de EU in dit proces? 

Door de positieve ontwikkeling met steun van de Europese Unie wordt de Comunitat Valenciana de laatste tijd als een rijke regio beschouwd. De crisis heeft echter voor een scherpe daling in deze trend gezorgd. Bovendien hebben we in Spanje te maken met het probleem van chronische onderfinanciering, naast het probleem van onderbesteding van overheidsinvesteringen. Hierdoor heeft de Comunitat vrijwel geen ruimte meer om actief beleid te voeren op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, innovatie en bevordering van economische modellen. 

De overgang tot infaseringsregio in combinatie met de economische crisis heeft deze situatie verder verslechterd. We hebben dus meer erkenning voor de situatie, een realistische methodologie en meer flexibiliteit voor het indelen van regio's. 

Het huidige regionale programma moet de economische groei en de werkgelegenheid in de Comunitat Valenciana verder stimuleren. Hoe wilt u dat, met name voor het mkb, bewerkstelligen? 

Om het concurrentievermogen van het mkb te versterken door middel van het operationeel programma 2014-2020 van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) wil de Comunitat Valenciana voorrang geven aan het stimuleren van de ondernemingsgeest, het gebruik van nieuwe ideeën vergemakkelijken en de oprichting van bedrijven aanmoedigen, vooral bedrijven die zich toeleggen op innovatie en technologie. Net als steun voor hun groeivermogen op regionale, nationale en internationale markten en betrokkenheid bij innovatieprocessen, vooral als het gaat om betere toegang tot financiering, met inbegrip van de financiële instrumenten met Europese middelen, wat kan bijdragen tot meer productiviteit van het bedrijfsleven. 

In het kader van uw programma kan steun worden verleend in de vorm van subsidies of financiële instrumenten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe aanpak? 

In principe heeft het gebruik van financiële instrumenten in de Comunitat Valenciana te maken met bepaalde nadelen die slechts tijdelijk moeten zijn, zoals een gebrek aan ervaring met het beheer ervan en een gebrek aan kennis van de beschikbaarheid ervan bij de burgers in het algemeen. In ieder geval leidt het juiste gebruik van overheidsmiddelen via financiële instrumenten tot een betere hefboomwerking van de financiële middelen door ze te combineren met particuliere middelen. Tegelijkertijd worden ze hergebruikt, waardoor dezelfde middelen in verschillende cycli kunnen worden gebruikt. 

In de Comunitat Valenciana implementeren we financiële instrumenten zowel met het Europees Sociaal Fonds (ESF) als met het EFRO, voor verschillende doelstellingen. Hiermee worden via leningen en eigenvermogensinstrumenten ondernemers in het mkb met een sterk innovatief component ondersteund bij hun internationaliseringsstrategieën. In het geval van het ESF proberen we via microkredieten steun te verlenen aan werklozen en op dit moment zijn we samen met Madrid de enige autonome gemeenschap die met het ESF financiële instrumenten ten uitvoer legt. In dit verband willen we erop wijzen dat de Comunitat Valenciana, samen met de gemeenschappen Andalusië, Piëmont en Lombardije, op dit moment bezig is met een Europees project dat de sociale economie moet verbeteren door middel van financiële instrumenten. 

Europese territoriale samenwerking is een van de belangrijkste pijlers van het cohesiebeleid. We weten dat u bijzonder actief bent op dit gebied, maar kunt u ons vertellen welke contacten u onderhoudt met andere Europese regio's en hoe u daarvan profiteert? 

De Comunitat Valenciana heeft sterke betrokkenheid getoond om gezamenlijk de doelstellingen van de samenwerkingsprogramma's te verwezenlijken. Hierdoor kunnen verschillende aanverwante structuren worden geïntegreerd, zoals de antenne voor het westelijk Middellandse Zeegebied in het kader van het Europees nabuurschaps- en partnerschapsinstrument, of het Valencia Interact Office, de enige structuur die momenteel in Zuid-Europa bestaat. Via Europese territoriale samenwerking hebben Valenciaanse instanties deelgenomen aan tientallen Interreg MED-en Sudoe-projecten, samen met andere regio's in het Middellandse-Zeegebied en Frankrijk, Portugal en Andorra. 

En al zijn er alleen nog maar eerste gesprekken gevoerd, Valenciaanse instanties doen voor de nieuwe periode 2014-2020 al mee aan 29 Interreg-projecten. Hierbij valt vooral Panoramed op, dat een bijdrage moet leveren aan de regionale dialoog over multilaterale operationele kaders en overeenkomsten om gemeenschappelijke problemen op te lossen (zie pagina 56). Daarnaast heeft de Comunitat Valenciana ook deelgenomen aan projecten met regio's buiten dit gebied en die tot permanente samenwerking hebben geleid, zoals onze betrekkingen met Sachsen-Anhalt of de talrijke projecten met Helsinki-Uusimaa. 

De voorbereidingen voor het cohesiebeleid na 2020 worden intensiever. Wat vindt u van het huidige debat? 

Volgens de Comunitat Valenciana moet er een aanzienlijke begroting aan het EU-cohesiebeleid na 2020 worden toegewezen om haar doelstellingen van sociale, economische en territoriale cohesie, die betrekking hebben op alle regio's van Europa, te behouden of te realiseren en om Europese overheidsmiddelen te verstrekken, overeenkomstig de EU-Verdragen, door middel van gedeeld beheer, subsidiariteit en meerlagig bestuur. Daarom moet we tot elke prijs voorkomen dat het een instrument wordt om structurele hervormingen in de landen door te voeren.

Tot slot moeten we de scheiding tussen de fondsen waarborgen en het ESF tot het belangrijkste instrument voor een „Sociaal Europa“ maken. Integratie met het EFRO zou de essentie van het sociale doel van het ESF op het spel zetten.

Panorama 63 - The Outermost Regions: joining forces across the EU