JASMINE: Az európai mikrofinanszírozási intézményeket támogató közös program

További eszközök

  •  
  • Szövegméret csökkentése  
  • Szövegméret növelése  

A JASMINE a Bizottság, az Európai Beruházási Bank (EBB DeutschEnglishfrançais) és az Európai Beruházási Alap (EBA English) negyedik közös kezdeményezése. Célja::

  • a mikrohitel-szolgáltatók / mikrofinanszírozási intézmények kapacitásának növelése különböző területeken, mint amilyen a jó kormányzás, az információs rendszerek, a kockázatkezelés és a stratégiai tervezés;
  • segíteni ezeket abban, hogy a mikrohitelek piacán fenntartható és életképes szereplőkké váljanak.

Az első szakasz a technikai segítségnyújtás, amely 15 nem banki mikrohitel-szolgáltató értékelésével és képzésével történik. E szolgáltatókat az Európai Beruházási Alap (EBA) által 2009-ben kiírt pályázati felhívás segítségével választják ki.

2010 harmadik negyedévében újabb pályázatot írnak ki azzal a céllal, hogy újabb 30 olyan nem banki mikrohitel-szolgáltatót találjanak, amely élhet a JASMINE nyújtotta technikai segítséggel.

Az Európai Befektetési Alap (EBA) kulcsszerepet játszik a JASMINE kezdeményezés végrehajtásában azzal, hogy:

  • megszervezi (az Európai Bizottság által társfinanszírozott) technikai segítségnyújtást, amelynek célja a mikrofinanszírozási intézmények fejlesztésének támogatása;
  • pénzügyi támogatástnyújt a hitelnyújtási műveletekhez (EBB-források) és a kezdőtőke-finanszírozáshoz (uniós források).

Az EBA által kiválasztott mikrohitel-szolgáltatók / mikrofinanszírozási intézmények rendelkezésére számos ingyenes szolgáltatás áll, például:

  • a kiválasztott mikrofinanszírozási intézmény szerkezetének, szervezésének és működési módjának értékelése/helyzetfelmérése, vagy szakosodott minősítő intézetek által végzett minősítése;
  • a kiválasztott mikrofinanszírozási intézmények személyzetének és vezetőségének az adott intézmény szükségleteire szabott képzése, amelyet szakértő tanácsadók végeznek az értékelés/minősítés elvégzése után.

Hozzáférhetők lesznek továbbá olyan vállalkozástámogató szolgáltatások, mint amilyen az online adatbázis, a bevált gyakorlattal kapcsolatos tanácsadás, valamint a JASMINE-nel és a mikrohitelekkel kapcsolatos információs szolgálat. Ezek minden mikrofinanszírozási intézmény számára elérhetőek lesznek. Készül továbbá egy, a mikrofinanszírozási intézmények által használható önkéntes magatartási kódex is.

2008. szeptember 10: A növekedés és foglalkoztatás előmozdítása céljából az európai mikrofinanszírozási intézményeket fejlesztő JASMINE kezdeményezés elindítása DeutschEnglishfrançais polski

Kapcsolódó hivatkozások