Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Területi kohézió

A gazdasági és társadalmi kohézió erősítése a Közösség vállalt célja, amelyet az európai régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentésével kíván elérni. A 2007-ben aláírt Lisszaboni Szerződés (amelynek ratifikációja folyamatban van) egy harmadik célkitűzést is bevezet: a területi kohéziót.

Az EU egyes területei igen változatosak. A területi kohézió célja, hogy az egyes területek lakosai a lehető legjobban kiaknázhassák az adott terület adta lehetőségeket. Az európai polgárokat nem érheti hátrány a közszolgáltatásokhoz, a lakhatáshoz vagy a foglalkoztatáshoz való hozzáférés tekintetében csupán azért, mert egy bizonyos térségben laknak. A területi kohézió célja a kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb fejlődés.

Ennek a célnak az eléréséhez integrált megközelítést kell alkalmazni , amelyhez a szektoriális politikákat valamennyi szinten (a helyitől az európai szintig) megfelelőbben össze kell hangolni. A cél megvalósításához emellett szorosabb együttműködésre és jobb kapcsolatépítésre van szükség. Számos probléma (pl. éghajlatváltozás, bevándorlás) nem ismer országhatárokat, ezért ezekre több régió vagy ország szintjén érdemes megoldást találni.

A területi kohézióról szóló bizottsági zöld könyv pdf 52 KB English (amelyet 2008. október 6-án fogadtak el) vitát nyit a témában és arra keresi a választ, hogyan lehetne támogatni a területi kohézió törekvéseit.

További információk

Területi kohézió

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok