Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

"Regionális versenyképesség és foglalkoztatottság" célkitűzés

2007 és 2013 között a regionális versenyképesség és foglalkoztatottság javítása jelenti az európai kohéziós politika három kulcsfontosságú prioritásának egyikét, amely a "konvergencia" célkitűzés által le nem fedett régiók versenyképességét és vonzerejét hivatott növelni, és a helyi foglalkoztatást javítani (a "konvergencia" célkitűzés alá a leghátrányosabb helyzetű régiók tartoznak). A "regionális versenyképesség és foglalkoztatottság" célkitűzés arra irányul, hogy elősegítse a gazdasági és társadalmi változások előrejelzését, ösztönözze a vállalkozói tevékenységet, az innovációt és a környezetvédelmet, valamint a befogadó munkaerőpiacok hozzáférhetőségét, rugalmasságát és kifejlesztését. A célkitűzés megvalósítását az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Európai Szociális Alap (ESZA) finanszírozza.

A célkitűzésre biztosított források révén az EU 27 tagállamában összesen 168 régió részesülhet támogatásban. Ezek a területek körülbelül 314 millió embernek adnak otthont. A támogatható régiók a következők:

  • a 2000-2006 között az 1. célkitűzés alá tartozó azon régiók, amelyek most már nem felelnek meg a "konvergencia" célkitűzés regionális támogathatósági kritériumának, és amelyek jelenleg átmeneti támogatásban részesülnek. Az e régiókat feltüntető lista 2007-től 2013-ig lesz érvényben;
  • a "konvergencia" célkitűzés alá nem tartozó valamennyi egyéb uniós régió.

További információk

"Regionális versenyképesség és foglalkoztatottság" célkitűzés

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok