Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Előcsatlakozási stratégia

A tagjelölt országok számára az előcsatlakozási stratégia kínál keretet az uniós tagságra való felkészüléshez. A stratégia határozza meg, melyek azok az eljárások és prioritások, amelyeket minden tagjelölt országnak tiszteletben kell tartaniuk az uniós intézményekkel folytatott strukturált párbeszéd során.

Az alábbi eszközök és eljárások alkalmazása révén a stratégiák figyelembe veszik az egyes csatlakozni kívánó országok szükségleteit:

  • Kétoldalú egyezmények - szabályozzák a tagjelölt országok és az EU közötti kapcsolatokat.
  • A tagállami kormányok és az Unió közötti magas szintű politikai párbeszéd
  • Csatlakozási partnerségek - kijelölik, melyek azok a legfontosabb területek, amelyeken a tagjelölt országoknak fejlődést kell elérniük, valamint felvázolják, milyen pénzügyi támogatás áll ehhez rendelkezésükre.
  • A közösségi vívmányok elfogadására vonatkozó nemzeti programok - Minden tagjelölt országnak nemzeti programot kell készítenie a közösségi vívmányok elfogadásáról. E programban meg kell adniuk azokat az információkat, menetrendeket és költségszámításokat, amelyekből kitűnik, hogyan kívánja az adott ország átvenni, illetve teljesíteni a közös európai jogokat és kötelezettségeket.
  • Az uniós programokban, ügynökségekben és bizottságokban való részvétel - segíti a tagjelölt országokat abban, hogy megismerjék az uniós szakpolitikákat és eszközöket.
  • Az előcsatlakozási támogatás a csatlakozásra való felkészülés teljes időtartama alatt rendelkezésre áll.

További információk

A tagjelölt országok és a vonatkozó csatlakozási dokumentáció áttekintése

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok