Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Kifizetések

Amikor a Bizottság a 2007 és 2013 közötti időszakban működő operatív programok számára uniós strukturális és kohéziós támogatást nyújt, az alábbi három kifizetési módot alkalmazza:

  • Előfinanszírozási kifizetés: Ilyen kifizetésekre 2007 és 2009 között kerül sor, azt követően, hogy a Bizottság az operatív programot elfogadja. Az előfinanszírozásra rendelkezésre álló források aránya eltérő attól függően, hogy a kifizetések melyik alapból származnak (az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap esetében 5 és 7% közötti az arányuk, míg a Kohéziós Alap esetében ez akár a 10,5%-ot is elérheti).
  • Időközi kifizetés: Mielőtt az időközi kifizetések folyósítására sor kerülne, az adott tagállamnak részletesen tájékoztatnia kell a Bizottságot arról, hogyan kívánja ellátni az adott operatív programmal kapcsolatos irányító, igazoló és ellenőrző tevékenységet. A kifizetési kérelmeket ezért évente három alkalommal össze kell gyűjteni, és el kell juttatni a Bizottsághoz, amely ezt követően további kifizetéseket folyósít.
  • Végső kifizetés: Ahhoz, hogy a tagállam a végső kifizetést megkaphassa a Bizottságtól, záró költségnyilatkozatot és végrehajtási zárójelentést kell készítenie minden egyes operatív programról. E dokumentumokat 2017. március 31-éig kell eljuttatnia a Bizottságnak.

További információk

Kifizetések

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok