Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

NUTS (statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája)

A statisztikai célú területi egységek nómenklatúráját (nomenclature commune des unités territoriales statistiques, NUTS) az Európai Közösségek Statisztikai Hivatala (Eurostat) hozta létre az Unió-szerte közös statisztikai szabványok alkalmazása érdekében.

A NUTS egyes szintjei olyan földrajzi területeknek felelnek meg, amelyek tekintetében összehangolt adatgyűjtést végeznek az Unióban. A strukturális alapokkal összefüggésben 1988 óta használatosak, és fontos szerepet töltenek be az alapok elosztása során.

A jelenlegi felosztás szerint az adott területen élő lakosság lélekszáma alapján a 27 tagállam a következő három kategóriába sorolható:

A NUTS I szint: kisebb tagállamokat (például Dániát, Írországot és Szlovéniát), a német tartományokat és más nagy régiókat foglal magában.

A NUTS II szint: Spanyolország autonóm régióit, Franciaország régióit és tengeren túli megyéit (DOM), a lengyel vajdaságokat stb. tartalmazza.

A NUTS III szint: Ide tartoznak például Görögország "nomos", Finnország "maakunta" és Svédország "län" nevű közigazgatási egységei.

A NUTS-régiók pontos meghatározása és a régiók listája uniós rendeletekben található meg.

További információk

A 1059/2003/EK rendelet (A 15 tagállamból álló EU) 316 KB]

A 1888/2005/EK rendelet (A 2004. május 1-jei bővítés) 493 KB]

A 176/2008/EK rendelet (A 2008. január 1-jei bővítés) 87 KB]

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok