Navigation path

Additional tools

De la A la Z

Zonele montane

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană în 2004, Uniunea Europeană, Norvegia şi Elveţia cuprind pe teritoriul lor aglomerări urbane în zone montane pe o suprafaţă de aproximativ 1 900 000 km2 (circa 40,6% din suprafaţa totală de teren). În aceste zone montane locuiesc 94,3 milioane de cetăţeni (19,1% din populaţia totală a ţărilor care au participat la acest studiu).

Studiul identifică zonele montane utilizând metodele avizate de Programul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP-WCMC). Următoarele regiuni au fost clasificate drept zone montane:

  • regiunile din ţările nordice în care se înregistrează temperaturi similare sau mai scăzute decât cele din aşezările din munţii Alpi situate la cea mai înaltă altitudine
  • zonele fără caracter montan care fac parte din lanţuri muntoase
  • aglomerările urbane în care 50% din suprafaţă poate fi descrisă ca fiind montană
  • nu au fost incluse zonele montane cu o suprafaţă mai mică de 5km2.

Trebuie menţionat faptul că multe ţări au creat propriile lor criterii pentru a defini o zonă montană, pe care le folosesc în relaţiile cu instituţiile UE. Indiferent de criteriile utilizate, zonele montane sunt, de regulă, regiuni în care clima şi relieful nu sunt favorabile dezvoltării economiei.

Mai multe detalii

Zonele montane din Europa pdf 185 KB] English

Politica regională a UE: Fiţi informat
Mijloace de comunicare sociale