Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Lisszaboni stratégia

A 2000 márciusában Lisszabonban tartott európai tanácson fogadták el az állam- és kormányfők a lisszaboni stratégiát, amely az európai munkahelyteremtést és gazdasági növekedést célzó cselekvési és fejlesztési terv. A lisszaboni stratégia keretében javasolt politikai intézkedések sokféle uniós szakpolitikai területet érintenek: céljuk a tudás és az innováció támogatása, valamint az, hogy Európa a korábbinál vonzóbb célponttá váljon a befektetés és munkavállalás szempontjából, továbbá több és jobb munkahely jöjjön létre a földrészen.

A tagállamok a Bizottsággal szoros együttműködésben reformokat hajtanak végre a közösen megállapított szakpolitikai iránymutatások és a nemzeti reformprogramok alapján.

A 2007-13-as programozási időszakban erősebbé vált a lisszaboni stratégia és a kohéziós politika közötti kapcsolat: nőtt a strukturális és kohéziós alapokból azokra az elsőbbségi fontosságú tevékenységekre fordítható források összege, amelyek hozzájárulnak a munkahelyteremtést és gazdasági növekedést célzó lisszaboni stratégia célkitűzéseinek eléréséhez.

További információk

A növekést és foglalkoztatást célzó lisszaboni stratégia English Deutsch español français italiano

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok