Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

JESSICA kezdeményezés

A JESSICA fenntartható városfejlesztési beruházásokat támogató közös európai kezdeményezés, amelyet az Európai Bizottság indított útjára, és amelynek létrehozására az Európai Beruházási Bankkal (EBB) és az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (CEB) együttműködésben került sor.

A JESSICA kezdeményezés célja az, hogy támogassa európa városi térségeiben a fenntartható beruházásokat, és elősegítse a növekedést és a munkahelyteremtést. A kezdeményezés a tagállami irányító hatóságok számára lehetővé teszi, hogy a 2007-13 közötti időszakra szóló uniós regionális finanszírozási kötelezettségvállalások egy részét városfejlesztési alapokba fektessék.

A városfejlesztési alapokból származó finanszírozás visszaforgatható kölcsönök, garanciák és tőke formájában történhet, továbbá igen sokféle városrekonstrukciós projektben felhasználható. A JESSICA kezdeményezéstől származó forrásokat a városi infrastruktúra fejlesztésére, az elhagyatott ipari területek rehabilitációjának elősegítésére, az energiafelhasználás hatékonyságának fokozására vagy szociális bérlakásokkal kapcsolatos projektek finanszírozása lehet fordítani.

Az Unió 2007-13 közötti időszakra szóló kohéziós politikája keretében három, a JESSICA-hoz hasonló finanszírozási csomag működik: a JASPERS (az európai régiók beruházásait támogató közös program), a JEREMIE (mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai források) és a JASMINE (európai mikrofinanszírozási intézményeket támogató közös program).

További információk

JESSICA

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok