Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

JASMINE program

A JASMINE betűszó a "Joint Action to Supply Micro-finance Institutions in Europe" kifejezésből származik, jelentése: az európai mikrofinanszírozási intézményeket támogató közös program. A 2007-2013 közötti uniós kohéziós politika keretében bevezetett négy új pénzügyi tervezési kezdeményezés egyike, összköltségvetése 50 millió euró. Kísérleti kezdeményezés, amelyet az Európai Bizottság az Európai Beruházási Bankkal (EBB) és az Európai Beruházási Alappal (EBA) közösen fejlesztett ki.

A JASMINE a mikrovállalkozásokat és a társadalomból kirekesztett (például etnikai kisebbséghez tartozó) azon személyeket hivatott támogatni, akik egyéni vállalkozást szeretnének indítani, de akik a hagyományos banki szolgáltatásokat nem vehetik igénybe. A kezdeményezés pontosan e "nem bankképes" piaci szegmenst célozza meg: kisebb összegű kölcsönöket vagy mikrohiteleket kínál Európa-szerte, tekintve a meglévő kielégítetlen keresletre.

A mikrohitel az Európai Unióban a 25 000 eurónál kevesebb hitelt jelenti. Az EU régebbi 15 tagállamában a mikrohitelek összege átlagosan 10 000 euró, míg a 12 új tagállamban 3 800 euró.

További információk

JASMINE program

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok