Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Innováció

Az innováció - függetlenül attól, hogy új termékekhez, eljárásokhoz vagy szervezési technikákhoz kapcsolódik-e - versenyelőnyhöz juttathatja a gazdasági szereplőket. Az Európai Unió nagyon is tisztában van ezzel: nem véletlenül helyezte épp az innováció ösztönzését a növekedést és foglalkoztatást célzó lisszaboni stratégia középpontjába.

A stratégia kiegészítéseképpen az Unió 2007-13-as időszakra szóló kohéziós politikája a korábbi programozási időszakokhoz képest sokkal nagyobb fontosságot tulajdonít az innováció elősegítésének. Az Unió célja az, hogy ösztönözze az innovációt és a vállalkozói tevékenységet, és elősegítse a tudásalapú gazdaság térnyerését szerte az EU régióiban. Kiemelten fontos a kevésbé fejlett régiók újítókészségének kibontakoztatása, támogatása.

E törekvések megvalósítása érdekében az Unió regionális alapjaiból minden eddiginél nagyobb összeg szolgálja az innováció elősegítését. A "régiók a gazdasági változásért" nevű új kezdeményezés azt kívánja elősegíteni, hogy az újító elképzelések a kísérleti projektekből beépüljenek a főbb nemzeti és regionális programokba. Az Unió a tagországokat emellett arra is ösztönzi, hogy az operatív programokból az innováció fejlesztésére összpontosító kísérleti projektekbe csoportosítsanak át kisebb pénzösszegeket.

További információk

A növekedést és munkahelyteremtést célzó lisszaboni stratégia megvalósítása az Unió kohéziós politikája segítségével English Deutsch español français italiano

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok