Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Tájékoztatás és nyilvánosság

Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak folyamatosan tájékoztatniuk kell a lakosságot a kohéziós politikáról és a szakpolitika révén pénzügyi támogatásban részesített projektekről. A strukturális alapokból több milliárd euró kifizetésére kerül sor, ezért kulcsfontosságú, hogy a helyi közösségek részletes tájékoztatást kapjanak arról, milyen hasznuk származik a támogatásból, és arról is, hogy az EU és a tagállamok hogyan költik az uniós adófizetők pénzét.

A 2007 és 2013 közötti kohéziós politikára vonatkozó uniós szabályok előírják, hogy a tagállamoknak és az irányító hatóságoknak nyilvánosságra kell hozniuk az Unióval közösen társfinanszírozott projektek listáját, és fel kell tüntetniük a támogatási összegeket és a kedvezményezettek adatait.

Az érintett tagállamnak kommunikációs tervet is be kell nyújtania a Bizottságnak a 450 operatív program közül minden olyan programhoz, amely az aktuális kohéziós politikai programozási időszakban részesül társfinanszírozásban. Az irányító hatóságoknak mindezen túl évente legalább egy jelentős eseményt kell szervezniük abból a célból, hogy ismertessék programjaikat és azok eredményeit, valamint azt a szerepet, amelyet az Unió játszott e programok megvalósításában.

További információk

A Regionális Politikai Főigazgatóság tájékoztatásra és nyilvánosságra vonatkozó intézkedései

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok