Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Csalás

A csalás és a korrupció elleni küzdelem egyfelől részét képezi azoknak az általános erőfeszítéseknek, melyek a szervezett bűnözés elleni harcot szolgálják, másfelől pedig arra irányul, hogy meghiúsítsa, illetve felszámolja az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő jogellenes tevékenységeket. Jogalapját a következő cikkek jelentik:

  • az Európai Unió működéséről szóló szerződés 67., 82. és 87. cikkének a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos rendelkezései,
  • az Európai Unió működéséről szóló szerződés 310., 324. és 325. cikke, melyek rendelkezéseket fogalmaznak meg az Unió pénzügyi érdekeit sértő tevékenységek vonatkozásában.

Az Európai Unió pénzügyi érdekeit egy sor csalás elleni rendelet, továbbá az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) védi. A csalás elleni küzdelemmel megbízott hivatal független szerv, mely 1999 júniusa óta folytatja tevékenységét. Az OLAF felelős azért, hogy a tagállamok jogi és igazgatási hatóságaival, köztük a nemzeti nyomozó és rendőri szervekkel szoros együttműködésben csalás elleni igazgatási vizsgálatokat folytasson le.

További információk

OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal English

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok