Navigation path

Additional tools

A-tól Z-ig

Pénzügyi korrekció

Pénzügyi korrekcióra akkor kerül sor, amikor a finanszírozást megvonják olyan, uniós támogatásban részesített projektektől, amelyek esetében a támogatások kifizetése nem a szabályoknak megfelelően ment végbe, például ha csalás történt.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy behajtsa azokat a pénzeszközöket, melyeket a kedvezményezettek csalárd módon nyertek el, illetve használtak fel, és minden jogi eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a nyomára jusson a szabálytalan kifizetéseknek. A pénzügyi korrekció egyik módját az jelenti, ha az Unió részben vagy teljes egészében törli az operatív programok részére biztosított pénzügyi hozzájárulást.

A Bizottságnak számos ellenőrzési mechanizmus áll a rendelkezésére. Ezek hivatottak biztosítani, hogy az uniós finanszírozás a szabályoknak megfelelően valósuljon meg. A csalás elleni fellépés során rendszeres időközönként alkalmazott eszközök közé tartoznak az ellenőrzési eljárások, a kiadások igazolását célzó lépések és az elszámolások szigorú ellenőrzésére irányuló intézkedések.

További információk

A Regionális Politikai Főigazgatóság weboldala az alapok kezelésére szolgáló eljárásokról

Az EU regionális politikája: Legyen tájékozott!
Közösségi hálózatok